KViNNaN SoM HiSToRieNS HuVuDPeRSoN

 

Har nu läst färdigt boken ”Tusen Svenska Kvinnoår”, och i den kan man bl a läsa följande:

 

  ”Det var inte bara kvinnornas arbete i produktionen som männen inte kunde tänka sig att utföra. De skulle inte heller sköta små barn, mata dem och vårda dem så att de överlevde. När inte modern kunde vara hemma och sköta de små barnen fick äldsta dottern eller någon kvinnlig släkting ta på sig ansvaret.

  Om en familjefar dog lyckades i allmänhet hustrun på något obegripligt sätt att försörja och hålla ihop familjen. Men om modern dog upplöstes ofta familjen. Fadern gick inte in och tog över moderns roll i försörjningen och ansvaret för barnen, trots att fadern i de flesta fall hade en bättre ekonomisk och juridisk ställning än modern. Först sent i vår tid har det blivit vanligt och allmänt accepterat att också fadern vårdar och tar hand om små barn.Men modern gick regelmässigt in och tog faderns roll. För barnen fanns ingen viktigare vuxengestalt än modern.

  Historien om kvinnorna är därmed en historia med utgångspunkt i ett i sin grund fastlåst system, där flexibiliteten nästan enbart är kvinnornas. Kvinnorna kämpar sig till eller får genom omständigheterna ibland vidgade, ofta dubbla verksamhetsområden och möjligheter. Männen går däremot inte över gränsen till kvinnornas ansvarsområde. Detta historiska faktum har på ett olyckligt sätt bidragit till att kvinnor och barn blivit osynliga i traditionell historieskrivning. Hade männen på motsvarande sätt rört sig över gränsen mot kvinnors ansvarsområde, skulle en historieskrivning – även om den var enbart inriktad på män – inte kunnat undgå att uppmärksamma denna osynliggjorda del av samhället.”

 

Kvinnor har alltså alltid haft förmågan att utföra männens arbete, även de mest fysiskt krävande som t ex i gruvor och tegelstenstillverkning. Att kvinnor inte finns i t ex byggbranschen nu pga ”det hårda fysiska jobbet” är alltså ren bullshit. Dessutom har kvinnorna samtidigt tagit hand om familj, hem och gård. I boken finns många exempel på kvinnor som utan problem har tagit över den avlidne mannens verksamhet, för att hon sedan länge redan hade arbetat där och besatt både kunskap och förmåga.

Att kvinnor är otroligt kompetenta och klarar av i stort sett allt, det har jag vetat i hela mitt liv. Min mamma växte upp med många syskon och där pojkarna hade drabbats av en ärftlig sjukdom. Där var det flickorna som fick sköta allt. Så när det skulle tapetseras om eller fixas med något annat hemma, var det mina mostrar som kom och hjälpte till. Och det är bara ett exempel ur min värld.

Men jag kan för mitt liv inte begripa varför det skulle vara så svårt för männen att göra detsamma? De är ju uppenbarligen tillräckligt kompetenta för att tillverka atombomber, datorer och rymdfarkoster, och i största allmänhet sköta ett jobb, så vad är det som fattas? Vad är problemet?

Kan, det kan de. De är utrustade med ungefär samma fysiska förutsättningar som vi kvinnor. De har samma förmåga att ta till sig kunskap och information. Då återstår viljan.

Varför vill de inte?

 

Hörrni, karlar över hela världen! Varför vill ni inte?

 

Annonser

2 thoughts on “KViNNaN SoM HiSToRieNS HuVuDPeRSoN

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s