MaN MåSTe VaRa SNäLL

 

Om snällhet och mod:

 

I en amerikansk undersökning studerades vad som hade hänt med så kallade ”whistle-blowers”, det vill säga personer som slagit larm om något de upplevt som oetiskt i sitt företag. Samtliga hade förlorat sitt arbete, mer än hälften hade innan dess blivit trakasserade av sina arbetskamrater och mer än 80 procent fick senare försämrad fysisk och psykisk hälsa. Men kanske ännu intressantare är att nästan alla var nöjda med beslutet att slå larm. Att ha modet att handla gott var till slut viktigast.

I en annan studie fick människor bedöma hur långa två linjer var i relation till varandra. Människor som fick göra bedömningen ensamma svarade i 99 procent av fallen rätt på frågan om vilken linje som var längst. Men när man gjorde samma övning i grupper om fem personer – och de fyra första som svarade i hemlighet hade fått instruktioner av försöksledaren att ge ett felaktigt svar – svarade försökspersonerna fel i mer än en tredjedel av fallen. Det krävs uppenbarligen mod och integritet för att stå emot grupptryck.

Det är inte alltid så att majoriteten har rätt och minoriteten har fel. Ibland kan man till och med vara ensam om att ha rätt, medan alla andra har fel. Då krävs det stort mod för att våga stå upp för det som är gott. Då måste vi bemästra vår rädsla. Som Tove Jansson så klokt har skrivit: ”Det är ingen konst att vara modig om man inte är rädd.” Det är när vi är rädda som vi prövas.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s