MaN MåSTe VaRa SNäLL

 

Vi har en tendens att tänka att den etik som råder i vår kultur är den enda rätta. Så är det naturligtvis inte. Vi måste ha ett öppet sinne för att etik ofta inte innebär absoluta sanningar. Vem är vi att säga att vi alltid har rätt och alla andra har fel?

Alltför ofta fattar vi beslut som brister i snällhet, inte för att vi inte vill vara goda, utan på grund av att vi är obetänksamma. Vi ägnar helt enkelt inte tillräckligt med tid och kraft åt att analysera situationen för att se hur vi kan agera så gott som möjligt. I stället för att använda oss av våra etiska verktyg agerar vi utan eftertanke. Många beslut skulle inte behöva brista i godhet, bara vi tänkte efter före.

Den gyllene regeln, som återfinns i många religioner, säger att vi ska bemöta andra människor så som vi själva vill bli bemötta. Även om jag tycker att den har brister (helst ska man ju bemöta andra så som de vill bli bemötta), har den gyllene regeln ändå mycket att lära oss, eftersom betydligt fler kloka beslut skulle fattas om vi tänkte: ”Hur skulle jag vilja att andra gjorde mot mig i samma situation?”

 

Annonser

5 thoughts on “MaN MåSTe VaRa SNäLL

  1. Ja, jag vet. Du har avslöjat mig. Det har varit alldeles för enkelt att citera ur en bok i stället för att komma med något ur eget huvud.
   Hur det går med flytten?
   Kaos bor granne med Gud.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s