Berömda mäns syn på kvinnor… del 10

 

Vår gamle bekant Thomas av Aquino har mer att säga:

 

 

 

 

 

 

 

 

”Vad gäller den individuella naturen är kvinnan dålig och ofullgången ty den aktiva kraften i den manliga säden strävar efter skapandet av en perfekt likhet i det maskulina könet, medan skapandet av kvinnan kommer ur en defekt i den aktiva kraften eller från någon materiell indisposition. Eller från någon yttre påverkan, som den sydliga vinden, när den är fuktig”.

 

Martin Luther  hade bilden fullständigt klar för sig:

 

 

 

 

 

 

 

 

”Gud har skapat en man och gett honom ett brett bröst, inte breda höfter, för att mannen på det stället skall kunna rymma vishet. Men den plats där orenligheten går ut är liten. Detta är omvänt hos kvinnan. Därför har hon mycket orenlighet och föga vishet”

 

Liksom Jean-Jacques Rousseau, i hans syn på hur flickor skulle uppfostras:

 

 

 

 

 

 

 

”Inte ett enda ögonblick i sitt liv får de känna sig utan tygel. De bör vänjas vid att utan knot få avbryta sig mitt i sina lekar och få sysselsätta sig med annat. […] Av detta ständiga tvång uppstår en foglighet, som kvinnorna behöver hela livet igenom, eftersom de aldrig upphör att vara underkastade antingen en bestämd man eller också männens omdömen och eftersom det aldrig är tillåtet för dem att sätta sig över dessa omdömen.”

 
Och till sist, ett citat ur Svenska Körkortsboken, anno 1920:

 

 

 

 

 

 

”De som vållat bilisten de största bekymren, äro dock lekande barn och nervösa fruntimmer. […] Damer är ofta lika svåra som barnen, ty vid en hornsignal tappar de ej sällan helt koncepterna. Att de efter att ha passerat trefjärdedelar av gatan utan vidare vända för att nå den gångbana de nyss lämnat är inte sällsynt. Ja två, tre gånger kunna de springa fram och tillbaka framför bilen. Stanna och låt dem komma upp på gångbanan! Handla i övrigt som vid möte med spårvagn.”

 

Och nu har jag faktiskt slut på citat. Inte för att det inte finns fler, det är jag övertygad om att det finns, utan för att jag inte har hittat dem. Tips mottages därför tacksamt för framtida publicering här!

 

Annonser

9 thoughts on “Berömda mäns syn på kvinnor… del 10

 1. Haha, alltid roligt att läsa dessa inlägg.
  Nåja ”roligt” i alla fall.

  Det lite roliga är också att tänka att mannen egentligen är en mutation som har överlevt (förlorandet av en halv kromosom) och att alla pojkar är flickor först i fosterstadiet.
  Lite apropå de här mutationernas självsäkra uttalanden om kvinnors biologi.
  Tänk om mutationen inte överlevt och vi alla varit hermafroditer ännu, vad hade gubbsen då skrivit om…

  Förresten undrar jag; lägger du alla dessa inlägg i en särskild kategori, så man hittar dem – då behov uppstår-?

  Gilla

  1. Det kanske snarare är oroligt att läsa dem?!
   Till männens försvar måste jag väl tillägga att det finns de som säger snälla saker om kvinnor också, men det är en annan historia. Annars är det väl tyvärr som du säger, och som Evorna i Livsrummet skrev en gång, att ”män som grupp är något av ett riskprojekt”.
   Har funderat på att ära dessa män med en alldeles egen kategori, får väl knåpa till det någon dag. Tills dess får man leta under ”feminism”.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s