BeRöMDa ReLiGioNeRS SyN På KViNNoR… del 1; Kristendom och Judendom

 

Det finns ju religioner också, inte bara enskilda män, med tydlig bild av vad de anser om kvinnor. I och för sig är det ju egentligen samma sak som ”Berömda mäns syn på kvinnor”, eftersom religioner också styrs av män, men det här är så mycket större. Nu handlar det inte längre om enskilda individers knasiga åsikter, nu handlar det om mångtusenåriga världsomfattande galenskaper. Jag har skrapat ihop några exempel, behövs nog inte så många för att man ska förstå innebörden i det hela. Varsågoda!

 

Ur bibeln:

 

1 Kor 14 .34, 35:

”Liksom överallt i de heligas församlingar skall kvinnorna tiga vid sammankomsterna: de har inte lov att tala utan skall underordna sig, som också lagen säger. Om de vill ha reda på något skall de fråga sina män när de har kommit hem, för det passar sig inte för en kvinna att tala vid sammankomster”.

 

1 Mos 19:

”Jag har två döttrar som ännu är orörda. Låt mig skicka ut dem till er, så kan ni göra med dem vad ni vill, bara ni inte gör något mot dessa män som har fått en tillflykt under mitt tak.

 

Ef 5:23-24:

”En man är sin hustrus huvud, liksom Kristus är församlingens huvud – han som är Frälsare för sin kropp. Som församlingen underordnar sig Kristus, skall hustrun i allt underordna sig sin man”

 

3 Mos 15:19:

”När en kvinna har menstruation och det kommer blod från hennes kropp, varar orenheten i sju dagar. Den som rör vid henne är oren till kvällen.”

 

1 Kor 11:9-10:

”En man behöver ju inte ha något på huvudet eftersom han är en avbild och avglans av Gud. Men kvinnan är en avglans av mannen, ty mannen kommer inte från kvinnan utan kvinnan från mannen, och mannen skapades inte för kvinnan utan kvinnan för mannen. Därför måste kvinnan på huvudet bära ett tecken på sin rätt för änglarnas skull” 

 

Mosebok 3, 21:7-9:
”Ingen av dem skall ta till hustru en sköka eller en vanärad kvinna, inte heller skall någon av er ta till hustru som blivit förskjuten av sin man, ty prästen är helgad åt Gud. Därför skall du akta honom helig, han bär fram din Guds spis. Han skall vara helig för dig, ty jag, Herren, som helgar er, är helig. Om en prästs dotter ohelgar sig genom skökolevnad, så ohelgar hon sin fader. Hon skall brännas upp i eld.”

 

Mosebok 3, 21:13+14:
”Till hustru skall han ta en kvinna som är jungfru. En änka eller en förskjuten hustru eller en vanärad kvinna, en sköka – en sådan får han inte ta, utan en jungfru bland sina släktingar skall han ta till hustru,”

 

Kolosserbrevet 3 3:18:
”Ni kvinnor, underordna er era män, som det anstår kristna.”

 

Efesierbrevet:
”Ni kvinnor, foga er efter era män som efter Herren. Ty en man är en kvinnas huvud liksom Kristus är kyrkans huvud – han som också är frälsare för denna sin kropp. Och liksom kyrkan underordnar sig Kristus, så skall också kvinnorna i allt underordna sig sina män.”

 

Sedan finns det en bok, Syrak, som tillhört de bibliska skrifterna en gång i tiden, men blivit bortsorterad på vägen. Det finns visst ändå de som vill att den ska räknas till det kristna arvet. Jag vet inte så mycket om detta, men tar ändå med några exempel ur denna:

 

Syr 25:24:

”Från en kvinna leder synden sitt ursprung, och för hennes skull måste vi alla dö.”

 

Syr 42:13:

”Ty från kläder kryper det ut mal och från en kvinna kvinnlig ondska.”

 

 Syr 9:2:

”Hänge dig inte så åt en kvinna att hon tar makten över dig.” 

 

 

Åsså avslutar vi denna måndagsmorgon med ett avsnitt ur den judiska morgonbönen för pojkar:

 

”Lovad vare du, Herre, vår Gud, världens konung, som icke skapat mig till kvinna.”

 

Fint.

 

Annonser

11 thoughts on “BeRöMDa ReLiGioNeRS SyN På KViNNoR… del 1; Kristendom och Judendom

 1. Jösses…man tappar hakan…vilket rent ut sagt kvinnohat som kommer till uttryck.
  Tänk att dessa tankar ligger till grund för så många samhällsbyggen runt om i världen.
  Något att tänka på för de som hävdar att vissa kulturer, har en dålig kvinnosyn, samtidigt som de hyllar det kristna arvet. Den dåliga kvinnosynen går som en röd tråd genom flera religioners tillblivande, det var ju män som bestämde då också.
  Fast Jesus var väl den förste feministen…nåja, till viss del i alla fall.

  Ser att du lagt en egen kategori för dessa inlägg.
  Va bra!

  Gilla

  1. Det spelar nog ingen roll, vad man än granskar finns det där – kvinnohatet. Det verkar som om män alltid har förtryckt kvinnor, det har möjligtvis bara tagit sig olika uttryck, beroende på kultur och tid.
   Jag har inte ändrat kategori på de andra inläggen än, tänkte göra det på jullovet då jag kommer att ha all tid i världen. Eh, kanske…

   Gilla

 2. Jo,jo en förstår att di tackar o bockar gossarne. För tänk vilket slit de hade haft i detta livet om den gode Herren hade skapt dem till kvinnfolk!

  Gilla

 3. Men de måste ha förväxlat könen på nåt sätt..?

  Den här tex:
  ”Från en kvinna leder synden sitt ursprung, och för hennes skull måste vi alla dö.”

  Sanningen och den faktiska verkligheten är ju denna:
  ”Från en man leder synden sitt ursprung, och för hans skull måste vi alla dö.”

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s