CaLLe På KRiGSSTiGeN

 

(Klicka på bilderna så ser ni detaljerna!)

 

I går damp det här adresserade reklamutskicket ner på hallmattan;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En bokklubb för tjejer, uppenbarligen ämnad för Syster Yster, nio år. En nioåring som då antas vara intresserad av ”tjejiga saker” ;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Som till exempel att läsa böcker med titeln ”Äkta kyssar smakar bäst”, bära krimskramshalsband, ha Erik Saadeaffischer på väggen och sminka sig.

I tidningen följer det också med en stilguide, ifall småtjejerna skulle ha missat vad som gäller;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

”Retrofisk: Du lever i det förflutna, och ser alltid tillbaka. Från vilket århundrade härstammar din stil?”

”Förförisk skorpion: Du älskar att killarna kryper för dig. Så bra, för de vill ju inget hellre.”

Och för att övertyga tveksamma föräldrar berättas det om hur ett medlemskap är en inträdesbiljett till livet, eftersom läsning är grunden till ett rikt och varierat språk och att med ett bättre ordförråd är barnet bättre rustat för livet;

 

 

 

 

 

 

 

Då undrar jag förstås vilka ord i dessa böcker som kan tänkas rusta min dotter för livet? ”Smink”? ”Kyssar”? ”Makeup-artist”? ”Styling”? Vore det inte också bra om flickorna fick med sig lite schyssta värderingar ut i livet också? Kanske? Eventuellt?

 

Här är hemsidan. Det går bra att skicka ett mail eller så, om man vill framföra sin åsikt om det här dravlet. Det ska jag göra.

 

Annonser

23 thoughts on “CaLLe På KRiGSSTiGeN

 1. Jag tror jag smäller av!! Vad är detta för jävla skit??

  Info om företaget bakom denna tidning och andra för barn:

  ”Stabenfeldt är ett bokförlag som ingår i IMP-koncernen. Förlaget är etablerat i Malmö sedan 1990.Stabenfeldt har bokklubbar för barn och unga i olika åldrar och med olika intressen. Pollux Hästbokklubb, TL-klubben och Boing fotbollsklubb.”

  De omsatte 63 milj under 2010
  http://www.proff.se/foretag/stabenfeldt-ab/malmö/-/5563778108/

  Det är bara män som sitter i styrelsen:
  http://www.proff.se/foretag/stabenfeldt-ab/malmö/-/5563778108/

  Bara manliga ägare bakom också, gissar jag..

  Gilla

  1. Var glad du för att du inte har barn. Det kommer sån här skit hela tiden, även idag faktiskt, återkommer om det senare.
   Har skickat mail men inte fått svar, återkommer förhoppningsvis i det ärendet också!

   Gilla

  1. Det är ju inte ens gubbar som sitter där?! Alla utom en är till och med yngre än vad jag är. Horribelt! Kanske skulle ha skickat mailet till dom i stället.

   Gilla

  1. Det är hur illa som helst. Det är inte klokt vad man tvingas värja sig mot. Det är inte lätt att vara förälder, speciellt när man önskar något annat för sina barn än det som är gängse i samhället.

   Gilla

 2. AAAAAARGH! Stilogi? Sminkväska? En bok med namnet Den stulna Venus? Vad är det för jävla tantsnusk tro? Antagligen likadant dravel som Mitt livs novell och Starlet på min tid, där de tittade varandra djupt i ögonen, kysstes och levde lyckliga i resten av sina dagar (Frida Story, nuvarande Mitt livs novell, har faktiskt nu för tiden sexnoveller, thank god. Och då menar jag sexnoveller med explicit språk men där tjejen är det drivande subjektet). Usch, usch, USCH!

  Grejen är ju att jag föll stenhårt för sådana här saker då jag var i den åldern, läste Frida osv. Jag tror att tjejtidningsläsandet påverkade mig väldigt mycket då jag var ung, men någonstans i 20-årsåldern lämnade jag helt enkelt all sån där skit bakom mig (okej, det mesta). Läser fortfarande Cosmo och dylikt nu och då, men inte på ett ”åh nej jag ser inte ut sådär jag är misslyckad som människa”-sätt utan som ett nöje på samma vis som man uppskattar presentpapper i vackra färger, onödiga små prylar eller roligt godis.

  Men sådana här grejer borde 9-åriga tjejer ABSOLUT inte utsättas för! Man behöver inte redan som 9-åring drillas i hur man ska se ut och hur man på bästa sätt ”fångar” killen. Dessutom ursäktar sig både Frida och sådana här Fridakloner alltid med att de faktiskt inte RIKTAR sig till 9-åringar och Frida påstår dessutom att deras genomsnittsläsare är 23 år gammal, om jag minns rätt (eller var det Vecko-Revyn? Blir osäker nu). HAH! VEM känner någon över ens 15 år som läser Frida? De flesta tjejer som läser den tidningen har inte börjat högstadiet än (för i högstadiet börja man läsa Vecko-Revyn ju, en lika genomrutten blaska).

  Och så undrar jag, vem är Johanna som svarar på frågor om sex och kärlek i Frida? Är hon sexolog? Psykolog? Kurator? Bara någon vanlig nisse som tror sig veta ett och annat om sex? De här tidningarna och deras frågespalter är nämligen bland de viktigaste källorna till kunskap om sex för unga tjejer, och jag vill INTE att någon random typ sitter där och svamlar sina egna åsikter framom fakta.

  Och nu spårade jag helt off topic, men jag blir så ARG! På hela den där SKITindustrin! Det är lite som det här: http://peachmebaby.wordpress.com/2011/05/06/tuffa-tag-for-grabbarna-och-rosa-fluff-for-flickebarnen/. Lika jävla idiotiskt.

  Gilla

  1. Du har all rätt i världen att bli arg!
   Har man barn är det sånt här man utsätts för. Hela tiden. De flesta föräldrar orkar nog helt enkelt inte försöka stå emot, det är så mycket enklare att bara lalla med utan att ifrågasätta. Enklast så. För om man ifrågasätter blir man även själv ifrågasatt, av sina barn, av deras kompisar, av andra föräldrar.
   Det görs förmodligen många miljoner på osäkra föräldrar.

   Gilla

 3. Snacka om homosociala referenspunkter.

  Hur kan dessa män i 40årsåldern ”veta” så bestämt vad småflickor vill ha?

  Men det är klart, det är ett sätt att hela tiden få in nya generationer unga kvinnor som håller sig på mattan (dörrmattan) och vet hur man ska uppträdda mot ” herrarna”.
  Bara en andel av alla småflickor som finns går på det (inklusive deras mammor- alla är inte så vakna som du, Calle!) och tror att livet går ut på att vara männen till lags så är framtiden fixad för ”gubbarna” i dylika styrelser.
  Cyniskt? Inte alls, bara en beskrivning av orsak-verkan.

  Hör gärna av dig om mailsvar!

  (Bra jobbat NBT!)

  Gilla

  1. Som jag skrev till Peaches är det inte lätt som förälder att stå emot sånt här, när ens barn blir översköljda med dessa budskap hela tiden. Det är enklare att ge efter. Det vet företagen mycket väl och marknadsföringen är mycket smart, oavsett om den riktar sig till pojkar eller till flickor. Det är förmodligen också väldigt enkelt att spela på könsstereotyper, då det är färre som blir provocerade av det eftersom samhället i stort är så könsstereotypt. Folk som tänker annorlunda går inte med i sådana här bokklubbar eller köper könsstereotypa leksaker till sina barn, de går till helt andra affärer.
   För mig är det lite lättare då vi har valt en skola till barnen där det finns många vakna och ifrågasättande föräldrar. Man blir inte lika ifrågasatt själv då. Barnen vet att det finns fler som inte får titta på TV eller spela dataspel hur mycket som helst eller har senaste I-phonen eller sminkar sig eller har det senaste i klädväg. Det finns fler som är ”konstiga”!

   Gilla

 4. Det är så här det ser ut. Åldern på männen har inget betydelse. Den (sexistiska) manliga normen ärvs från generation till generation.

  Nuvarande generation har väl snarare blivit ännu mer sexistisk, omogen och barnslig. Reklamutskicket blir så att säga ett kvitto eller bevis för maktmännens egna värderingar och kvinnosyn.

  Du lär nog inte få något svar.

  När maktmännen blir avslöjade/påkomna svarar de oftast inte alls eller också vill de istället provocera dig än mer och tackar dig för dina synpunkter och beklagar om du/någon kan ha känt sig kränkt men att det är marknaden/efterfrågan som styr (utan att synliggöra att det är män som är de som utgör/har inflytande på marknaden/efterfrågan)…

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s