BeRöMDa MäNS SyN På KViNNoR… del 11

 

Fick ett tips av Peaches om den här boken – En Riktig Kvinna av Sara Arrhenius:

 

 

 

 

 

 

 

Och där finns det lite att bita i. Har samlat de bästa citaten därifrån så nu blir det en omgång till under rubriken ”Mäns syn på kvinnor”.

 

Börjar med en svensk professor emeritus, Sam Brody, som jag tyvärr inte har hittat någon bild på men det han skriver i kurslitteraturen i obstretik och gynekologi som använts (används?) på läkarlinjen går inte av för hackor. Så här beskriver han till exempel kvinnor med psykosomatiska besvär:

”Typexemplet är den mycket ambitiösa men samtidigt ambivalenta kvinnan. Hon är ofta en kampnatur: seg, energisk och framgångsrik i sin karriär. Karakteristiskt är en inte alltid särskilt väl dold tagg mot män i allmänhet och mot maken i synnerhet och en önskan att vilja konkurrera och överglänsa. Det kvinnliga är dem ofta motbjudande. Sexuell samlevnad, graviditet och moderskap är för somliga något obehagligt och hotfullt, för andra förödmjukande och för en tredje grupp något förhatligt.”

 

Inom antroplologin och psykologin kom Ernst Haeckel

 

 

 

 

 

 

 

 

och hans tanke om att ”varje människas utveckling upprepar hela människosläktets utveckling” att bli utgångspunkten för en mängd teorier som gick ut på att kvinnan befann sig på ett lägre utvecklingsstadium än mannen. Hon liknades vid ett barn. Obehärskad och instinktstyrd snarare än förnuftig, känslomässig snarare än reflekterande, imitativ snarare än originell. Denna inte alltför smickrande plats på skapelsens stege delade hon inte överraskande med icke-europeiska folkslag. Se bara vad näste gubbe i raden har att säga om den saken:

 

Nämligen Carl Vogt:

 

 

 

 

 

 

 

 

”Den europeiska kvinnans skalle liknar negerns mera än den europeiska mannen.”

 

Kvinnans känslosamhet skänkte henne också en rad goda egenskaper, alla nödvändiga för hennes roll som maka och mor. Hon var godare, mer renhjärtad och kärleksfull än mannen. Att flickor utvecklades snabbare än pojkar och oftare var duktigare i skolan fick förklaras med att kvinnors brådmognad var utmärkande för ett tidigare utvecklingsstadium.

 

Som antropologen James McGrigor Allen (som jag inte heller har hittat någon bild på) uttryckte det:

”Ju högre ett djur eller en växt befinner sig på livets utvecklingsstege desto långsammare når den sin fulla utveckling. Flickor är fysiskt och mentalt mer brådmogna än pojkar. Att kvinnan når snabbare mognad än mannen ger oss ett av de starkaste argumenten mot den påstådda jämlikheten mellan könen. Den snabbare uppfattningsförmågan hos flickorna är instinkt… men den långsammare pojken är ett exempel på ett ännu ej utvecklat förnuft.”

 

Så avslutar vi dagens biologilektion med David P Barash,

 

 

 

 

 

 

 

psykologiprofessor vid Universitetet i Washington, som i sin bok ”Det viskar därinne” argumenterar för att våldtäkt är naturligt eftersom även blommorna gör det:

”…och vissa verkar t o m ha en speciellt utvecklad förmåga att våldta honblommor genom att anlägga ett pollenrör som tvingar sig in i honblommans fruktämne.”

 

Sara Arrhenius fortsätter: ”Att påstå att blommor skulle ägna sig åt sexuella övergrepp kan tyckas falla på sin egen orimlighet. Men tilltaget är typiskt för biologismens retorik. Genom att obekymrat överföra mänskliga fenomen till djurens eller i det här fallet växternas värld förvandlas de till naturfenomen. Våldtäkt framstår då som lika självklart och ofrånkomligt som solsken eller regn och mister helt sin könspolitiska innebörd. Våldtäkt handlar inte längre om mäns makt över kvinnor. Den är bara ett uttryck för våra geners blinda vilja att sprida sig.”

 

För som Barash sammanfattar det hela. ”Kanske mänskliga våldtäktsmän, på sitt eget kriminellt missriktade sätt, gör sitt bästa för att maximera sitt reproduktiva värde.”

 

Annonser

12 thoughts on “BeRöMDa MäNS SyN På KViNNoR… del 11

 1. Även om många saker i boken fick mina tår att krulla sig (Barashs resonemang om våldtäkt alltså! Out of this world!) så måste jag säga att jag skrattade en hel del också. Både hånskrattade och trött igenkännings-skrattade och oj de var så stolliga förr-skrattade.

  Gilla

  1. Jag skrattade också åt alla stolligheter. Tyvärr fastnar skrattet i halsen när man inser att det fortfarande resoneras så här. Män gör allt som står i deras makt för att få till det så att kvinnor är mindre värda. Det har inte blivit bättre, kvinnohatet ser bara möjligtvis annorlunda ut nu.

   Gilla

 2. Jag är väl en elak kvinna men jag måste säga att alla de här manliga citaten som du presenterar, Calle, för mig, låter som om det är män de beskriver..?

  ”Obehärskad och instinktstyrd snarare än förnuftig, känslomässig snarare än reflekterande, imitativ snarare än originell.”

  Det är fantastiskt också att män alltid vill beskriva vad kvinnlighet ”är”. Givetvis som män vill att kvinnlighet skall vara. Hur vet män vad kvinnlighet är?

  Det här är ytterligare ett tydligt exempel på manlig projicering. Män är de som, med otaliga bevis och med rätta, kan uppfattas som obehärskade, omogna, oansvariga, oförnuftiga, känslomässiga, impulsiva, bekräftelsekåta och imitativa.

  Som Solana skrev, män vill göra sig själva till kvinnor och göra kvinnor till män. Hon talade förstås om egenskaper. De typiskt manliga egenskaperna framställer män som om de är kvinnors egenskaper medan de framställer kvinnors egenskaper som manliga egenskaper.

  Mäns lilla ”tvärtom-värld”.

  Gilla

  1. Jadu. Skapar man en egen liten hittepåvärld så är ju allt möjligt!
   För hur svårt är det att lyssna på varandra egentligen? Och få till en ordning som alla blir hyfsat nöjda och glada av?

   Gilla

 3. Men varför finns inte våldtäkt hos andra däggdjur än Homo sapiens i så fall om det var så naturligt?

  Möjligen kan man se det hos sjöelefanter, men å andra sidan dör de flesta hannar där utan att para sig och oftast i våldsamma uppgörelser där de sedan dör långsamt utav skador.

  Kanske inte så ”roligt” att jämföras med just den arten.

  Det enda däggdjursart förutom H. s. som har parning frikopplat från reproduktion är bonobon. Den lever i ett fredligt matriarkat.

  Varför jämför aldrig någon av dessa grottgubbar med denna art?
  Det kanske inte heller är så ”roligt”?

  Gilla

  1. Det går ju alltid att hitta fakta som stödjer ens egen uppfattning. Även om man ibland får vrida och vända en hel del på verkligheten. Var och en blir salig på sin egen tro, som det heter.
   Det som förvånar och upprör mig är när man klamrar sig fast vid en övertygelse som så uppenbart skadar andra. För mig är det helt obegripligt.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s