iNTeRaKTiV SäKeRHeT CeNSuReRaR DiNa åSiKTeR

 

ETT företag, nämligen Interaktiv Säkerhet, med ca 50 anställda kontrollerar i stort sett hela Sveriges och snart hela nordens internet.

 

Interaktiv Säkerhet i Varberg modererar, i princip, Sveriges samtliga medier, bloggar och forum på internet, tex:

GP, DN, AB, Expressen, SVD, TV4, Dagens Industri, Dalarnas Tidningar, Sydsvenskan, Newsmill, Sveriges Radio, Kamratposten, Familjeliv, Hamsterpaj, Twingly, Bröllopstorget, Bilddagboken, Mötesplatsen, Lunarstorm, Sveriges Radio med flera, med flera. De kontrollerar också annonser, bloggar, bilder och filmer.  Dessutom modererar Interaktiv Säkerhet både norska, danska och finska medier, tex norska VG Nett, TV2 och norska Motesplassen.

 

Läs här hos NoBoyToy om företaget som gör åsiktsfriheten till ett skämt.

 

Frågor som NBT ställer och som vi alla borde ställa:

* Är det en ”slump” att hela Sveriges och delar av Nordens internet, tv och radio kontrolleras av ett och samma privata bolag, dvs Interaktiv Säkerhet, eller är det styrt så..?

* Hur kommer det sig att IS är ensamma aktörer på marknaden? Var är konkurrensen?

* Har IS kontroll över vad deras ca 50 st anställda gör och att de sköter sina jobb, dvs inte ägnar sig åt att censurera åsikter som inte passar dem?  Bör de inte få mer än en ynka 2 dagars utbildning innan de sätter sig och styr hela internet-Sverige? Bör de inte ha en journalistisk utbildning i grunden?

* Svenska tidningar gör upp sina egna avtal med IS. Finns risk för att medierna helt enkelt instruerar IS om vilka åsikter som skall släppas igenom och ej i kommentarsfälten?

* Är det kanske, som bloggaren ovan spekulerar i, att det är högern som ligger bakom denna åsiktsstyrning genom IS? Högervindarna blåser över hela Europa för närvarande. Är andra länder i Europa drabbade av samma  typ av åsiktsstyrning som vi i Sverige?

* Är det inte viktigt att informera läsarna om vilka moderatorerna på IS är? Bör det inte, i varje tidning och forum, framgå vilka anställda hos IS som ansvarar för modereringen?

 

Och du trodde att vi lever i ett fritt land?

 

 

 

Annonser

3 thoughts on “iNTeRaKTiV SäKeRHeT CeNSuReRaR DiNa åSiKTeR

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s