BiBLioTeKeT a-ö; J+K+L

 

Det var faktiskt ett bra tag sedan jag läste de här tre böckerna, har inte kommit mig för att skriva om dem bara. Det borde jag ha gjort, för nu kommer jag inte ihåg så mycket om dem. Teflonminne. Nåja, jag gör ett försök.

 

Först ut är ”Tuktans Ljuva År” av Fleur Jaeggy:

 

 

 

 

 

 

 

 

Den handlar om livet på ett internat för flickor i Schweiz. Livet på skolan är isolerat, tyngt av konservativa traditioner. Flickorna ordnar snabbt en sluten grupp där ordning och lydnad härskar.

Bokens jag är till det yttre som sina kamrater, drömmer om ett liv i frihet. Men när hon möter den kyliga och perfekta Frédérique upptäcker hon en annan sida av sig själv: en dragning till det mörka och självdestruktiva, till det fascinerande gränslandet mellan kontroll och galenskap…

Boken är skriven på ett fantastiskt språk, med korta meningar som säger allt. Vackert. En liten pärla men ingen magi, tyvärr.

”Får jag träffa dig igen? frågade jag henne. Det började dagas, en gryning av papp. Jag kunde komma till henne när jag ville. Jag ville komma samma kväll, och dagen efter, och alltid. Hon log, lugn. Efter den där natten, hittade jag henne inte igen. Jag minns inte hur jag kom ut ur rummet, eller korridoren, eller nerför trapporna. Stenarna och väggarna slöts till. När natten började blekna i rummet, trasslade skuggorna ihop sig på golvet, ända till ljuset förkvävde allt annat. Det enda som saknades i rummet var ett rep.”

*

Anna Kjellin – ”Jordens Önskan”:

 

 

 

 

 

 

En nutida shaman är den unga Nagoon från Tuva i södra Sibirien. Hon försöker förena sitt arv med dagens verklighet, men det är svårt och hon är ensam och illa sedd. En dag kidnappas hon och tvingas in i den europeiska sexindustrin. Flykten därifrån leder till Dalsland i Sverige där hon gifter sig och får barn. När Nagoons son växer upp kämpar han både med sitt shamanska arv och med kampen mot miljöförstöringen.

Anna Kjellin har studerat shamanska metoder i Sibirien, USA och Sverige. I södra Sibiriens vildmarker har hon intervjuat, och bott med, shamaner.

Det märks att Anna Kjellin är mycket kunnig när hon skriver om shamanism, hon har en förmåga att göra det intressant, naturligt och trovärdigt. Däremot tycker jag att hon försöker avhandla alldeles för många ämnen i den här boken. Att skriva om shamanism, kommunism, trafficking, miljöförstöring, komplicerade familjeförhållanden, en mors förhållande till sin son, sonens förhållande till sin mor och flickvänner… ja allt detta blir för mycket. Boken hade vunnit på att begränsas något och i stället fått fördjupa sig i det som fått vara kvar.

*

”I Tunga Vintrars Mage” – Andrea Lundgren:

 

 

 

 

 

 

 

 

Det här är en bok som grep tag i mig direkt. Jag fastnade i den fascinerande historien om Riga, som övergetts av sin mamma som 4-åring och allt sedan dess letade efter henne. Historien pendlar mellan Rigas upplevelser som liten och Rigas liv som vuxen. Huvudpersonen visar sig vara allt annat än sympatisk och i vissa scener önskar jag nästan att jag hade en skämskudde.

Andrea Lindgren skriver modigt, drivet och vackert. Jag tycker om den här boken, även om den, tyvärr måste jag säga, inte höll hela vägen. Jag hade hoppats på den där känslan av salighet när jag läst den sista raden, men den känslan infann sig aldrig.

 

18 reaktioner till “BiBLioTeKeT a-ö; J+K+L

  1. *fniss* Jag hejar på Brynäs, FAST du behöver inte rösta hos mig. hihi
    Ska se om jag hittar den sista boken. Kram

    Gilla

    1. Den var läsvärd. Borde finnas på ett bibliotek nära dig.

      Men vad hör jag? Hejar du på Brynäs?!? Hur ska vi kunna vara kompisar då?

      Gilla

  2. Haha till Brynästjafset 😉 Klockrent. Finns det något bättre än när den där känslan infinner sig efter en riktigt bra bok. Fast för mig är det mer en känsla av saknad som infinner sig och inte salighet. Som om något fattas mig. Jag sörjer att den fantastiska boken är slut 😦

    Gilla

    1. Jag är född och uppvuxen i Skellefteå. Alltså hejar jag på Skellefteå AIK. Skellefteå AIK spelar just nu SM-finalmatcher mot Brynäs. Alltså är jag lite känslig på den punkten.
      För att göra en lång historia kort.
      Hejar du också på Brynäs, eller?

      För övrigt kan vi ju enas om att det är fint med bra böcker!

      Gilla

      1. Klart det ska vara Skellefteå AIK!
        Tror tyvärr inte att det kommer att gå vägen. I år heller…

        Gilla

        1. Men du. Du ska väl heja på Björklöven?!
          Eller är du lite bekväm sådär, och hejar på det lag som ligger närmast och som spelar i elitserien?
          Ingen fara för Skellefteå. Går det inte i år så går det nästa. De är av segt virke.

          Gilla

  3. Jag är född i Norrköping. Alltså hejar jag inte på IFK Norrköping. Just nu spelas någon SM-finalmatch mellan ett lag som jag inte har någon aning om vilket det är och ett annat lag som jag kanske ännu mindre har någon aning om vilket det är. Alltså är jag inte ett dugg känslig på den punkten. ;D Men däremot supportar jag att människor rör på sig. Det är bra. Och det gör de här lagen som jag inte har någon aning om vilka de är 🙂 Bra.

    Men ja, det enas vi verkligen om! Det är fint med bra böcker.

    Gilla

    1. Med tanke på att manliga hockeyspelare tydligen utmärker sig i våldtäktsstatistiken kanske en inte ska heja på något lag alls. Men om det är något lag jag inte längre ska heja på så kommer det alltid att vara Skellefteå AIK!

      Och bra böcker is da shit. Oh, yes!

      Gilla

      1. Jaha, var det hockey! Där ser man. Då får det bli precis som ovanstående fast med Vita hästen istället för IFK. hi hi hi hi hi hi

        Gilla

  4. Du läser många böcker. Jag läser många böcker. Men det är en stor skillnad: bredden. Inspirerande!

    Gilla

    1. Jag har en lätt schizofren inställning till det mesta jag läser, ser eller lyssnar på. Det går lika bra med Kraftwerk som med Strapping Young Lad eller Qawwalisång från Pakistan. Likadant med böcker och film, ja allt. Kanske därför jag fortfarande inte vet vad jag ska bli när jag blir stor. Jag vill allt, liksom. Finns ingen begränsning för vad jag vill ta in och/eller göra.
      Finns det någon diagnos för det, månne? Eller jobb? Diversearbetare?

      Gilla

Lämna en kommentar