DaGeNS KöNSDiSKRiMiNeRiNG

 

Först vill jag att ni går in på Dan-Syndrom och läser

det här inlägget med tillhörande kommentarskonversation mellan Dan Och jag själv,

Som en inledning till detta inlägg och för att förstå bättre vad jag menar med det.

 

Prolog: Inne på Erikshjälpens Second Handbutik i Norrköping har vi jag lagt beslag på ett sorts skåp/byrå/nåt. Relativt stort och tung men inte värre än att jag och Skägget skulle orka baxa det uppför trapporna till det gemensamma hemmet. Just idag har jag emellertid varken ork eller lust, är lite småsjuk och bilen är full med prylar. Tycker vi hämtar den på onsdag i stället.

Skägget:  – Jag hämtar bilen så kan vi ta med den nu.

Jag:  – Bilen är full med prylar.

Skägget:  – Jag vill ta hem den på en gång så är det gjort.

Jag:  – Bilen är full med prylar, den går inte in och de stänger nu. Jag vill inte bära tungt idag. Vi hämtar den på onsdag. Och vem skulle bära då, hade du tänkt, förresten?

Skägget:  – Jag och (hans sons namn) kan bära.

Å jag ba:  – Men jag är ju starkare än vad han är!

 

Grejen med det här är att Skägget (min käre sambo) tog följande för givet:

 1. Att jag inte skulle orka bära. (För att jag är tjej.)
 2. Att hans son skulle orka bära. (För att han är kille.)

Att jag skulle vara starkare än hans son finns liksom inte i hans föreställningsvärld, trots att han ändå faktiskt vet att det är så.

 

Könsförväntningarna är så starka och djupt inrotade att folk inte ens märker hur stockkonservativa de är. Inte ens Skägget.

 

Annonser

10 thoughts on “DaGeNS KöNSDiSKRiMiNeRiNG

 1. Blä. Jag vet inte vad det är men jag är helt sinnessjukt arg på alla jävla normer just nu. Ja de stör mig iofs alltid. Såklart. Men just nu är jag liksom rosenrasande. Arrrgh!!! Jag känner ett sådant starkt manshat. Grrr!!! Ja jävlar liksom. Jag är så ledsen och besviken att undantagen är så få. Och jag är förbannat trött på kvinnor som förminskar sig själva för någon jävla skitstövel till mans skull. Det kan vara så att jag just nu skulle vilja se en verklighet likt den i The Wicker Man. Någon rättvisa får det väl för bövelen ändå vara!

  Gilla

  1. Jag har inte sett den filmen så jag avstår från att kommentera just det.

   Jag är inte arg på män. Jag är arg på alla, oavsett kön, som vill klämma in allt och alla i små perfekta lådor av normalitet och utan att intressera sig det minsta för vad människor egentligen ÄR.

   Jag är så innerligt trött på att alltid vara tvungen att skrika ut vad jag kan och är, för alla andra har så mycket förutfattade meningar om mig och framför allt tror de inte att jag kan nåt bara för att jag är kvinna. För att inte tala om hur fruktansvärt fördummande det tydligen anses vara att vara mamma och hemmafru och ickenormaliserad och…

   ARG!

   Ja, och för övrigt håller jag med dig.

   Gilla

   1. Men att vara arg hjälper ju liksom inte. Det enda jag kan göra är att fortsätta vara jag och låta bli att störa mig på människor som inte uppfyller mina krav på jämställt beteende. Jag är själv inte helt utan skuld. Även jag är präglad och inte helt fri från att agera efter dem. Och nu ska jag nog gå och kasta ut tv:n genom fönstret, för Barnkanalen har inte bättre vett än att visa program innehållande repliker om tjejgrejer och liknande?!! WTF liksom! A ja, kasta ut tv:n kanske är lite överdrivet, men åtminstone antennsladdensjäveln 😉

    Gilla

    1. Nä, det hjälper inte att vara arg. Fast ibland blir jag det ändå. Jag är inte heller utan skuld men jag försöker i alla fall tänka lite till.
     En får försöka hålla sig till människor som en kan prata med och som förstår vad en menar. Fast ibland känns det som om ens barn fattar bättre än många andra i ens närhet. Hopp om framtiden, alltså!
     Så du behöver inte kasta ut teven, prata med barnen i stället. (Samtidigt som du sorterar bland utbudet, förstås…)

     Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s