KäRa uNGDoMaR – Ni SoM SKa Ta öVeR VäRLDeN

 

På spårvagnen i morse. Bredvid mig sitter några flickor i gymnasieåldern som uppenbarligen på sin väg till skolan pluggar till ett förestående prov.

 

Flicka 1: – Romantiken slutade 1840.

Flicka 2: -Ja, och realismen började 1860.

Flicka 2: -Åsså var det den där författaren som skrev ”Idioten”, F D nånting… konstigt… Dasso nånting?

Jag: -Fjodor Dostojevskij.

Flicka 2: -Tack!

Jag: -Varsågod.

 

Kära barn i världen. Romantiken slutade inte 1840. Realismen började inte 1860. Allting i livet, i världen, är en ständigt pågående process, ett flöde utan skarpa gränser. Allt hör ihop. När föddes du? När du var ett glitter i din mammas öga? Eller när spermien mötte ägget? Eller när du lämnade din mammas livmoder? När dör du? När du inte längre orkar med att leva? Eller när ditt hjärta slutat slå? När ditt hår slutat att växa? Eller när ingen längre tänker på dig?

Berlinmuren föll inte 1989, den hade krackelerat i många år innan dess och den finns fortfarande kvar. Första Världskriget utspelade sig inte mellan 1914 och 1918, det var en del i en process som varken startade just då eller slutade just då. Årtal är ointressanta. De är som klädnypor en hänger upp tvätten i – de fyller en upphängande funktion men det intressanta är ju tvätten. Hur kom den dit? Vems byxor? Hur tänkte och kände hen när hen bar dem? Vem hängde upp dem där och varför? DET är historia.

Det finns ingen början och det finns inget slut, allting är föränderligt och så även vi. Och ni. kära barn, som ska ta över världen en dag – läs mycket, se mycket, lyssna mycket. Men tänk själva.

 

Förändra världen genom att förändra er själva.

 

Annonser

6 thoughts on “KäRa uNGDoMaR – Ni SoM SKa Ta öVeR VäRLDeN

  1. Javisst är det det, skolan är ju uppbyggd så.
   Än en gång fick jag tillfälle att vara tacksam över att mina barn går i en skola som lär dem det jag nyss beskrev och att vara fria individer i ett samhälle. Samtidigt som jag själv ständigt jobbar på att vara en bra förebild, förstås!

   Gilla

  1. Tack!
   Tycker det är trist när skolan prioriterar att lära ut onödiga årtal framför att lära eleverna att bli självständiga och empatiska individer i vår gemensamma värld.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s