BiBLioTeKeT a-ö; T+u+V

 

Det där med att skriva om böckerna går ju inte riktigt i samma takt som jag läser dem, har jag märkt. Vill ni ha några djuplodande och väl genomarbetade recensioner får ni helt enkelt söka er någon annanstans. Nåväl, då kör vi!

 

Först ut och den drar vi bara förbi, för vi förstod helt enkelt inte varandra så den läste jag inte ens – ”Drömmar och Stenar” av Magdalena Tulli:

 

 

 

 

 

 

 

 

”Under andra världskriget förstördes Warszawa fullständigt. I Drömmar och stenar berättar den polska författarinnan Magdalena Tulli om dess återuppbyggnad.”

*

I stället kan vi prata om ”En Munter Begravning” av Ljudmila Ulitskaja:

 

 

 

 

 

 

 

 

För en bra historia är alltid en bra historia!

”Boken för oss tillbaka till augusti 1991. I en het och fuktig lägenhet på centrala Manhattan ligger den rysk-judiske konstnären Alik för döden, omgiven av hustru, forna älskarinnor och ett otal vänner, de flesta ryska emigranter. De går halvnakna i hettan, dricker te, vodka och margaritas, de skrattar, gråter, grälar och minns.

I En munter begravning blandas burleskeri med vemod, hemlängtan med samhällssatir, solidaritet med utanförskap. Men allra mest säger berättelsen oss något om människors sätt att leva med varandra, deras minnen och deras drömmar.”

*

En riktigt, riktigt bra historia, ja egentligen åtta stycken, hittar en även i denna bok – ”Flicka I Hyacintblått” av Susan Vreeland:

 

 

 

 

 

 

”Skälet till att Cornelius Engelbrecht bjudit hem sin kollega, läraren i konst, är för att visa honom något mycket speciellt. Engelbrecht äger en tavla, och konstläraren häpnar när han ställs inför den inte bara för dess skönhet, Engelbrecht påstår dessutom att det är en okänd Vermeer! Allt stämmer i färger, komposition, penselföring och motivval. Men hur kan det komma sig att tavlan hållits gömd? Svaret på frågan är romanens hjärta. Vägen dit är en resa via åtta berättelser bakåt i tiden, från nu till då från den nuvarande ägaren till den föregående ända till det ögonblick då inspirationen infann sig hos Jan van der Meer i 1600-talets Holland.”

Hur bra som helst!

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s