CaLLe FuNDeRaR På DeT DäR MeD SPoRT

 

Det är ju lätt att halka in på sådana funderingar såhär i fotbolls-EM-tider och ett OS på gång. Så Calle funderar och tänker på att från början var väl sport ett sorts substitut för krig och då en företeelse skapad av män för män. Så här står det till exempel att läsa på Wikipedia om de Olympiska Spelen:

”Spelen var ursprungligen endagsspel, som hölls till guden Zeus’ ära, vart fjärde år. Under senare tider varade spelen i 817 dagar. Den första dagen offrades till Zeus och domarna och deltagarna avlade den olympiska eden. I antikens Olympiska spel var Pankration, löpning, längdhopp, spjut, diskus, vapen, brottning, boxning och ridning de viktigaste grenarna. Dessutom tävlade man i hästkapplöpningar på en bana kallad hippodrom (detta var populärt bland jonerna), och i femkamp, pentathlon, vilken var den populäraste grenen. Den första grenen var språng (hopp utan ansats). De fem bästa gick vidare till spjutkast, varifrån de fyra bästa gick vidare till snabblöpning. De tre bästa därifrån gick vidare till diskuskast, som fällde bort ytterligare en, så att det fanns två män kvar i ”finalen”, i brottning. Brottarna brottades nakna och insmorda i olja, så att det skulle vara svårare att få tag i motståndaren och fälla honom ner på rygg, med skulderbladen i marken. Den som tre gånger lyckats med detta vann femkampen och fick en olivkvistkrans från guden Zeus ”heliga träd”.

 Vinnarna togs i allmänhet emot väl i sin hemstad eller hemby och blev ofta rikligt belönade, som tack för att staden eller byn hade uppmärksammats i Olympia, vilket gav eko i hela Medelhavsvärlden. I Aten fick en olympisk vinnare en stor penningsumma som pris, i Sparta, som var en mycket krigisk stad, fick han den farligaste platsen på stridsfältet.”

Farligaste platsen på stridsfältet?! Ha!

Även om de nu var generösa och lät ogifta kvinnor deltaga i de ursprungliga Olympiska Spelen har det väl framgått med ganska önskvärd tydlighet genom tiderna att det här med sport är en manlig grej. Har kvinnor velat delta har de fått armbåga sig fram och knappast tagits emot med öppna armar. Förutom i sportgrenar som går ut på att se snygg ut, då.

Min teori är att män har skapat sport för att verka upptagna med något som ska anses som viktigare än att göra det som egentligen är viktigt, nämligen att ta hand om barn och hushåll. (Bekräftas till exempel av regeln att endast ogifta kvinnor fick delta i de Olympiska Spelen.)

Har kvinnor däremot velat vara med på ett hörn i sporter som finns till för män att bevisa sin manlighet i, då stöter de genast på patrull. Ni vet redan hur diskussionerna går där bland mansgrisarna och kvinnohatarna angående damhockey och damfotboll. Då blir de rädda, minsann. Då blir de rädda om sin manlighet och skriker i högan sky. Att kvinnor också vill vara med gör det hela besvärligt för männen som ju vill att det de sysslar med ska vara viktigare än allt annat och när det inte funkar att hålla kvinnorna borta genom att ge dem de sämsta träningstiderna och i övrigt betydligt sämre förutsättningar eller genom mobbing och trakasserier, ja då hittar de helt enkelt på nya sporter som då kan vara viktigare än det som egentligen är viktigt.

Som till exempel Segway Polo:

 

Annonser

6 thoughts on “CaLLe FuNDeRaR På DeT DäR MeD SPoRT

  1. Det där måste vara den ultimata överklass-sporten! Som om inte segway var tillräckligt töntigt redan som det var…

    Gilla

  2. Link exchange is nothing else but it is simply placing the other person’s blog link on your page at appropriate place and other person will also do similar in support of you.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s