FåR DeT VaRa eTT LiK TiLL GaRDeRoBeN?

 

Jag har ju redan skrivit om de inplastade liken som förevisas på Tom Tits i Södertälje.

Nu har jag upptäckt att det går att skaffa sig ett alldeles eget lik att ställa i garderoben eller var en nu vill ha ett dylikt. Lady Gaga ville ha några på scen under sin Las Vegasshow, så varför vara sämre?

Aftonbladet skriver i en artikel om att plastinationsgubben von Hagen minsann har en webshop  där en kan köpa ett lik för det facila priset av dryga halvmiljonen eller ett huvud för 140 papp om en inte råkar ha spenderbyxorna på sig.

Där går också att läsa att det finns en kinesisk variant också, förmodligen något billigare då det har uppdagats att den fabriken har god tillgång till lik från avrättade fångar.

 

Några citat ur artikeln för dig som inte orkar läsa hela:

”Body worlds är omgärdat av skandaler, som handlat just om varifrån kropparna kommer. Den första utställningen ägde rum i Tokyo 1995, och sedan dess har det flera gånger uppdagats att von Hagens har använt ”unclaimed bodies”, kroppar som ingen sägs ha gjort anspråk på. En del kan ha varit uteliggare och andra som inte är omslutna av samhällsapparaten, och ska ha kommit från Ryssland (här frikändes von Hagens som bedömdes ha handlat i god tro). Mest bestickande är att han så sent som 2004 tvingades returnera sju kroppar till Kina, efter att man upptäckt kulhål i deras kranier. Han erkände själv att han ”inte kunde garantera” att de inte var avrättade fångar.”

”På Tom Tits är det kanske verkligen så att alla kroppar och kroppsdelar som visas är donerade. Alla hela kroppar utom en är i alla fall daterade efter 2006. Presentationen är också betydligt mer sober än den Body worlds-utställning jag såg i Berlin för drygt tio år sedan. Där stod ett överflöd av skinnflådda kroppar helt fritt i en stor öppen hall som bisarra skulpturer med pliktskyldiga ”vetenskapliga” små informationsskyltar intill. De spelade schack, fäktades och en ryttare höll, oklart varför, sin egen hjärna ena handen och den stegrande hästens i den andra. De få kvinnliga kropparna hade ögonfransar och fylliga bröst. Det var helt uppenbart att det handlade om något annat än folkbildning i anatomi och hälsa, som Gunther von Hagens brukar hävda.”

”Gunther von Hagens har öppnat en stor och inkomstbringande marknad – han säger själv att efterfrågan inte är mött på långa vägar. Naturligtvis är han inte längre ensam på banan. Sedan slutet av 90-talet har han, utöver två i Tyskland, en plastinationsfabrik i den lilla kuststaden Dalian i Kina. Här lärde han upp sin numera största konkurrent, Hong Jin Sui, som nu har en egen fabrik i Dalian. Han exporterar kroppar och kroppsdelar till amerikanska Premier exhibitions och deras utställningar Bodies. Premier är inte lika nogräknade som Gunther von Hagens numera påstår sig vara, utan medger frankt att de inte kan garantera någonting om kropparnas ursprung. När tv-bolaget ABC för några år sedan besökte fabriken visade den sig vara en skräpig barackliknande byggnad full av medicinstudenter i färd med att bearbeta lik. När journalisterna sedan kom över foton på bakbundna, blodiga kroppar liggande i snön utanför fabriken var skandalen ett faktum – men utställningarna fortsätter att turnera.”

 

 

 

 

 

 

Ja, där ser man.

 

Annonser

4 thoughts on “FåR DeT VaRa eTT LiK TiLL GaRDeRoBeN?

 1. Att människor inte respekterar levande människor vet vi ju redan, men hur svårt kan det faktiskt vara att respektera de döda? Nej inte ens de får vila i frid utan måste bli exploaterade på de mest osmakliga vis.

  Ska det här vara nutidens människors underhållning, att titta på lik? Det känns också som någon skruvad variant på organstölder, bara att nu måste de fattiga sätta sina liv till för att andra ska få gå och TITTA PÅ DERAS LIK? Så j-a äckligt. Jag anser att alla, vare sig de varit fångar eller kriminella under sitt liv bör begravas eller kremeras. Lik hör hemma under jorden. Usch jag mår bara illa av det här.

  Gilla

  1. Ja, varför inte dra det ett steg längre? Införa gladiatorspel, offentlig prygling och avrättningar, dataspel på riktigt, snuff movies på TV 11? Tänk vad slantar som skulle komma i rullning! Undrar just vad som stoppar dem när det verkar vara fritt fram för vilka galenskaper som helst.

   Gilla

   1. Precis, enbart fantasin sätter gränser för vad som går att tjäna pengar på. Och det värsta är ju inte att det finns folk som kläcker sjuka idéer utan att andra går med på att betala för att ta del av dem. Få ifrågasätter utan går med på att ta steg efter steg mot en allt mer kall och galen värld.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s