DeT BLeV Så aTT JaG TiTTaDe i eN TiDNiNG äNDå

 

Fast jag tänkt att jag skulle låta bli.

Och vad händer då? Jo, jag får syn på en annons för Norrköpings Symfoniorkester som vill meddela att de nu släpper säsongens biljetter:

Överst: Stor bild av allvarlig och pompös man som likt en härskare sträcker ut sina armar över sina åhörare.

Under: Bild på allvarlig ung man som spelar på en cello. Bild på äldre man som slår an takten. Ytterligare en bild på en äldre man som slår an takten.

Samt en bild på en tjusig och välsminkad kvinna som speglar sig.

 

Annonser

14 thoughts on “DeT BLeV Så aTT JaG TiTTaDe i eN TiDNiNG äNDå

 1. Sån´t här ser man dagligen. Det sitter liksom som ett raster over både texter och illustrationer ÖVERALLT. Men det är jättebra att uppmärksamma detta, det är bara så man kan få upp ögonen, för det är så normaliserat att mannen = makt= prestation och kvinnan = kropp= utsmyckning.

  Det att det är precis samma i vår ”upplysta” tid som för decennier sedan. Det har t o m blvit värre.
  Bara kolla förstasidan DN, AB osv,

  Gilla

  1. Det värsta är att när en väl börjar se sånt här så går det inte att låta bli att se det. Det är som att läsa, när en har lärt sig att läsa kan en inte låta bli. Jag blir irriterad/arg/upprörd varje gång för jag har så svårt för att strunta i orättfärdigheter. Det är därför jag försöker undvika att läsa tidningar, det blir för mycket till slut.

   Så fort jag har en stund över ska jag mejla Norrköpings Symfoniorkester och berätta vad jag ser, det är det lilla en kan göra. Så ett frö. Gror det inte idag kanske det gror i morgon…

   Gilla

  1. Åh, har tittat in där förut – bra blogg, borde kanske länka till och med. Fantastiskt vad koll du har, Magnus. Väntar fortfarande på att du ska börja blogga! 🙂

   Gilla

 2. Läste faktiskt Nöjesguiden av en ren slump och hittade artikeln. Men bloggen är verkligen bra, passade på att läsa den nu.
  Hehe, tack, men sån koll har jag nog inte. Och vi får se, kanske börjar jag blogga – kanske inte… 😉
  Men det är hemskt när man blir uppmärksammad på sådana här saker att inse hur hjärntvättad man faktiskt är. Av det bildspråk som vi översköljs av varje dag, och därför är det nu vår givna referensram och allt som sticker av blir ”konstigt”, ”udda” etc. På Arbetaren där jag jobbade förut hade de bra koll på det där (sämre nuförtiden). När man t ex skulle plåta bylines på krönikörer så uppmanades de manliga att le, och de kvinnliga att se allvarliga ut. För att bryta det mönster som säger att det just är tvärtom som är det ”naturliga” och ”normala”.

  Gilla

  1. Var det inte några från Arbetaren som startade Feministiskt Perpektiv? Perpektivet flyttade med dom då kanske… Bra tänkt i alla fall och då förstår jag varför du har så bra koll. Fast det skulle du ha ändå, du är ju den du är. Och ja, jag tycker verkligen du ska börja skriva i offentligheten igen. Du kan göra ett gästinlägg här hos mig om du vill!

   Gilla

 3. Ja det var Anna-Klara Bratt, tidigare chefredaktör på Arbetaren, som senare startade Feministiskt Perspektiv. Tillsammans med Mian Lodalen som också var en av de drivande på Arbetaren skrev hon en bok om erfarenheterna: http://www.bokus.com/bok/9789175887166/konsbalans-sa-jobbar-du-jamstallt/ Lästips kanske? De efterföljande cheferna fortsatte på den inslagna vägen, men sen blev det backlash. Klasskampsretorik där feminismen får finnas med lite pliktskyldigt på ett hörn.
  Åh tack för erbjudandet! Vi får väl se om jag får ngn idé om ett inlägg, hör av mig i så fall.
  Kram

  Gilla

  1. Det boktipset ska jag lägga på minnet. Nu börjar ju skolan i morgon och med det min lästid (det är under bussresorna fram och tillbaka från skolan som jag läser mest).
   Trist hur det blev på Arbetaren. Speglar väl på sätt och vis hur det ser ut i resten av samhället vad gäller jämställdhet: ett steg fram – två steg tillbaka.
   Tack för att du kommer med tips i alla fall, även om du inte skriver själv! Kram!

   Gilla

 4. Lästid är bra!
  Ja ständigt kommer dessa bakslag. ”Ja men NU räcker det väl iallafall, vi kan ju inte priotera den häringa kvinnofrågan hur länge som helst…!” Typ.
  Ja tipsar gör jag gärna när jag hittar nåt!
  Kram

  Gilla

  1. ”Ja, för det är ju inte klokt vad gnällfeministerna håller på och ältar om det där med jämställdhet. Kvinnorna ska väl vara glada så länge inte muslimerna tar över världen, för tänk vad hemska de är mot sina kvinnor, sånt håller ju inte svenska män på med, de är ju så jämställda och snälla och rara och går ut med soporna ibland minsann.” Typ.
   Du är bäst! Kram!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s