i KVäLL HaR JaG TiTTaT På ”ToRKa aLDRiG TåRaR uTaN HaNDSKaR”

 

Den helt makalöst fantastiska TV-serien av Jonas Gardell och har du lyckats missa den så finns den HÄR!

Den handlar om åttiotalet, om när AIDS kom och om hur illa homosexuella behandlades. Det är på tiden att vi pratar om det, som Jonas säger, för vi tror att Sverige är och har varit ett så tolerant och jämställt land och att vi är bäst i världen på alla sätt och vis.

Fel! Fel! Fel!

De som har lite koll vet att det är långt ifrån så. Vare sig du är HBTQ, kvinna eller barn, så finns du inte till på samma villkor som de vita, heterosexuella männen.

Jag bor i Östergötland. Det är numera det enda landstinget i hela Sverige som tar extra betalt när lesbiska kvinnor vill inseminera. De får betala 3000:-, heterosexuella par får betala 300:-.

 

Läser i NT:

Nu är det bara landstinget i Östergötland som särbehandlar lesbiska par som vill få barn genom donatorinsemination. Detta sedan de fyra nordligaste landstingen under onsdagen beslutade att det ska bli lika villkor för samkönade och heterosexuella par som önskar genomgå infertilitetsbehandlingar. Tidigare kostade ett inseminationsförsök där 12 000 kronor, medan det för heterosexuella kostade 300 kronor.

Marie Morell (M), landstingsstyrelsens ordförande i Östergötland, säger att landstinget efter att ha blivit anmält till Diskrimineringsombudsmannen, DO, tittar på frågan. Här tar landstinget ut 3 000 kronor för lesbiska som vill genomföra inseminationsförsök mot 300 kronor för heterosexuella par

 – Vi har inget i våra regler som explicit talar om lesbiska par, utan där står det att en avgift tas ut om en kvinna utan medicinsk grund vill genomföra en insemination. Då ska det kosta 3 000 kronor, säger Marie Morell, som tror att frågan väcker så mycket känslor för att den är så existentiell.

Hon framhåller att det inte står något i landstingets regler om på vilken grund kvinnan vill genomföra inseminationen.

– Det behöver ju inte handla om en lesbisk kvinna utan det kan ju vara två goda vänner, som inte lyckats hitta en partner i livet, som vill bli gravida via insemination. Det skulle kunna hända och då tar vi ut 3 000 kronor för den tjänsten.

Bland många ofrivilligt barnlösa heterosexuella par hittar man ju heller aldrig någon medicinsk orsak till barnlösheten, ändå behöver de inte betala lika hög avgift som lesbiska. Är inte det diskriminering?

– Någonstans i grunden är det ju så att man då försökt bli gravid på normal väg och att det i den medicinska utredningen ingått ett försök med medicinsk behandling. Men jag vet inte. Det är jättesvårt och det är en gråzon naturligtvis.

Nu har ju Norrlandslandstingen valt att ändrat sin linje. Spelar det någon roll ?

– Vi måste ständigt titta på den här frågan, som ligger och bubblar hela tiden. Nu tittar vi på det igen ett varv och vi moderater har internt haft en diskussion eftersom frågan är aktuell. Sedan får vi väl se, men mina moderata kolleger var inte intresserade av att ändra de regler vi har.

För Christer Felix, styrelseledamot i RFSL i Linköping, är det självklart att kostnaderna ska vara lika för samkönade och andra par.

– Det är glädjande att Norrlandslandstingen ändrat sig, men anmärkningsvärt att Östergötland har olika kostnader, och på så sätt särbehandlar samkönade par.

Han ger inte mycket för Marie Morells resonemang om att landstinget inte särbehandlar lesbiska par, utan även gäller exempelvis vänner som vill skaffa barn.

– De måste också se till vad konsekvensen blir för de enskilda människorna och inte bara haka upp sig på principer.

 

 En senare artikel som handlar om hur politikerna ser på saken, även den från NT:

Nu börjar det politiska stödet svikta för landstinget Östergötlands olika avgifter för samkönade och heterosexuella par som vill få barn genom insemination. Som NT tidigare berättat är nu östgötalandstinget det enda i landet som tar ut olika avgifter för lesbiska och heterosexuella par som vill skaffa barn på det sättet, eftersom de fyra nordligaste landstinget beslutat att det ska bli lika villkor för alla par. Tidigare kostade ett inseminationsförsök där 12 000 kronor, i Östergötland är motsvarande avgift 3 000 kronor.

Nu börjar det politiska stödet för de nuvarande reglerna svikta och landstingsstyrelsens ordförande Marie Morell (M) säger att man nu tittar på frågan eftersom landstinget än en gång blivit anmält för diskriminering av ett lesbiskt par.

– Vi bör fundera allvarligt och ha en rejäl diskussion om det här. I vår grupp finns det positiva signaler till att göra en förändring, men om det är en majoritet i gruppen vet jag inte, säger landstingsrådet Göran Gunnarsson (C), och tillägger: – Det är alltid besvärligt att vara solokvist. Vi behöver pröva oss fram i frågan.

Folkpartiet diskuterar också frågan livligt, men har inte enats än, enligt landstingsrådet Anita Jernberger.

Margareta Fransson, gruppledare för miljöpartiet, är personligen för att avgifterna harmoniseras.

– För mig handlar det om likvärdigt bemötande i vården. Min personliga åsikt är att jag inte ser något problem med att ändra reglerna så att det blir som i andra landsting, men det här något vi behöver diskutera ett varv till i gruppen.

Christoffer Bernsköld (S), andre vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, är tydligare:

– Jag tycker inte att det är rimligt att Östergötland skiljer sig så markant från övriga landsting. Jag tycker att avgifterna bör harmoniseras, eftersom det är svårt att försvara skillnaderna, säger han.

Och Vänsterpartiet har sedan tidigare motionerat om att avgifter för behandling vid ofrivillig barnlöshet vid Reproduktionsmedicinskt centrum, RMC, i Östergötland ska vara lika för alla patienter.

– Det är ren diskriminering att ta olika betalt för insemination beroende på om kvinnan är lesbisk eller inte. Reglerna måste ändras så det är lika för alla, sade Emil Broberg (V), gruppledare för Vänsterpartiet i landstinget, nyligen till NT.

Vrinnevilistans Lasse Pettersson, kristdemokraten Levi Eckeskog (KD) och Sverigedemokraten Joakim Pripp tycker inte att det finns någon anledning att ändra reglerna. Men Vrinnevilistan avvaktar Diskrimineringsombudsmannens prövning.

– Vi tycker inte att vi ska ändra oss i dagsläget sedan får vi förhålla oss till Diskrimineringsombudsmannens beslut när det kommer.

 

Notera gärna vilka partier som tycker vad. Här lyser människosynen igenom så det står härliga till.

 

Huka er gubbar och daddys girls – snart är det val…

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s