MeR oM TaRDiGRaDeR

 

Den senaste tiden har besöksstatistiken visat på ett stort intresse för tardigrader. Eftersom jag inte skrivit om dessa supercoola djur tidigare, utan endast visat bilder, tänkte jag skriva lite mer om dem.

Så här ser de ut:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tardigrader, eller som de också kallas – björndjur eller trögkrypare – är fascinerande små varelser.  De är mellan 0,5 och 1,2 mm långa och har åtta ben. De lever överallt på jorden där det finns vatten någon gång om året, från Antarktis till de djupaste hav, och har en fantastisk förmåga att överleva. Ja, egentligen finns det i stort sett bara ett sätt att döda dem och det är att mosa dem.

De klarar temperaturen från absoluta nollpunkten upp till  150 plusgrader. De klarar av starka syror, ren koldioxid, intensiv uv-strålning, stora mängder gammastrålning och dessutom att vistas i rymden. I ett fall togs det tardigrader från en växt som befunnit sig på ett museum i många decennier, fuktade dem och – jajamensan – de började röra på sig! Världens tuffaste djur, alltså.

Hur överlever de då allt detta? Jo, de har en förmåga att gå in i ett tillstånd som kallas för kryptobios, det innebär kortfattat att de hamnar i en sorts dvala där ämnesomsättningen upphör.

 

Vill du veta mer? Följ då dessa länkar:

Naturhistoriska Riksmuseet

Lunds Universitet

Wikipedia

Eller titta på den här filmen:

 

 

Annonser

2 thoughts on “MeR oM TaRDiGRaDeR

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s