KViNNoR, FiNNS DoM?

 

Ja, det kan en ju undra. De verkar i alla fall vara väldigt osynliga då det är dags att dela ut ära, berömmelse, lagerkransar och stora summor pengar. Och då har jag inte ens börjat prata om politik, chefspositioner eller sittplats på bussen. Nej, jag pratar om Nobelpriset.

Så här ser det ut i nådens år 2012:

Medicin:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fysik:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kemi:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Litteratur:

 

 

 

 

 

 

 

Förutom att en snopp är ett måste för att få credit för någonting verkar det också vara en fördel att bära kostym och en extra initial i namnet. Ett litet tips i all välmening till alla med ambitioner. Glöm för all del inte heller att le med stängd mun.

 

Om en räknar bort organisationer men räknar med årets pristagare har 833 personer hittills mottagit nobelpriset.

Kvinnor: 44

Män: 789

 
På tal om organisationer så är det väl lite skojigt ändå att fredspriset tilldelas en organisation av ett land som vägrar vara med i samma organisation…

 

 

 

 

 

 

På måndag kommer vi att få reda på vem som tilldelas Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne. Kommer de att ha lyckats undvika en kvinnlig pristagare den här gången också?

 

14 thoughts on “KViNNoR, FiNNS DoM?

 1. Vi ska tacka männen för allt de gjort och gör för världen. Kvinnor vill helt enkelt inte uppfinna saker och bidra till mänskligheten. Kvinnor har alla chanser i världen att göra samma sak som männen (=allt bra), men de tycker det är mycket roligare med smink och sånt. Och att vara hemma med barnen. De har helt enkelt inte tålamod och det det driv som behövs för att verkligen gå in för forskning och dylikt. Dessutom vet ju alla att det är män som är bra på naturvetenskap och kvinnor är bra på språk. Trots det finns inga bra kvinnliga författare. Och det är mest män (eller organisationer som styrs av män) som jobbar för fred. Kvinnor förtjänar helt enkelt inga pris (annat än om de är snygga och vinner något skönhetspris höhö)

  MVH /Patriarkatet

  Gilla

 2. Ja, det här visar hur patriarkatet duplicerar sig själva hela tiden.
  Ett pris instiftas under pompa och ståt av en man, där män uppmärksammas och belönas år efter år.
  Som en naturlag. Men det är det inte. Det är en berättelse om vår tid.

  Själv tycker jag att det är helt ointressant eftersom de flesta upptäckterna används i krig eller i en onödig utpumpning av läkemedel som stora konglomerat ska tjäna pengar på, där tredje världen alltid tycks vara förlorarna, som testkaniner eller med förstörd mijö och oanständiga arbetsvillkor.
  Och som civila offer i krig.
  Det är Nobels arv.

  Gilla

  1. Av män – för män.

   Läste på Fem Pers om tankarna kring en lag om kvotering i bolag och om hur handelshögskolor i Europa sammanställer en lista över kompetenta kvinnor som omedelbart kan gå in i bolagsstyrelser om lagen skulle bli verklighet. På den listan finns redan över åttatusen namn.

   Så inte är det kvinnlig kompetens som saknas. Det som saknas är manlig vilja.

   Gilla

 3. När jag är klar med min medicinutbildning ska jag banne mig slåss för en ledande roll i forskningen kring cancer, hiv eller allmän neurologi. Om 20-25 år har forskningen gått till historien och jag tar emot Nobelpriset i medicin ^^ Tycker det var underhållande att pristagaren i fysik hade kommit fram till att ”det BORDE finnas en gudspartikel som kommer från Big Bang!” och att allting TYDER på att den finns… Men är det någon som har HITTAT den? Hujj.

  Biologiläraren berättade att de som fick medicinpriset för att ha kartlagt det mänskliga DNA:t var tre stycken, men i själva verket var de fyra. (Minns inga namn.) Den fjärde utförde det mest grundläggande i hela arbetet och var ledande, men de andre tre tog emot priset. Motiveringen var att den fjärde hade dött innan priset kunde mottas, men tydligen lär det ha varit ett annat skäl – Den fjärde var kvinna.

  Gilla

  1. Det verkar som om det enda som krävs för att tilldelas ett nobelpris är att en är man. JAG ÄR SÅ LESS!
   Kan du inte styra in forskningen på hur vi ska bli av med problemet män i stället? Kan bli svårt med anslag förstås men jag kan starta upp en insamling redan nu. Vi är några stycken som gärna bidrar, det är jag säker på.

   Gilla

 4. Hey There. I found your blog using msn. This is a really
  well written article. I’ll be sure to bookmark it and come back to read more of your useful information. Thanks for the post. I’ll definitely comeback.

  Gilla

  1. Oh, thanks, how sweet of you! You’re very welcome to stop by whenever you feel like it.

   And of course do I take for granted that your sweet words have nothing at all to do with the fact that you’re selling cheap cigarettes on the internet, so I removed the link. 🙂

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s