BRa GReJ

 

Kvinnors frigörelse är inte slutet för mannen

 

Och om du inte orkar klicka på länken:

 

Kvinnors frigörelse är inte slutet för mannen

Året var 1989 när den amerikanske statsvetaren Francis Fukuyama berömt deklarerade ”historiens slut”. Den liberala ­demokratin hade segrat. Folkmord, ­terrorister, religiös fundamentalism och storkrig visade dock snabbt att historien tycktes rulla på.

I år deklarerade journalisten Hanna Rosin ”männens slut”.

Det är i boken ”The end of men and the rise of women” som Rosin förklarar varför vi har nått till punkten där kvinnorna tar över.

Tack och hej, pojkar. Det var roligt i de 200 000 år som det varade.

Ända sedan 1980-talet har andelen kvinnor på universiteten ökat. Samtidigt har männens ansökningar avtagit. ­Flickorna är flitiga. Pojkarna slarvar. För 30 år sedan fanns det dock jobb för dessa ­skoltrötta grabbar. I dag är det just dessa industrijobb som har försvunnit.

Resultatet är en ekonomi där kvinnor vinner, skriver Rosin,

 

Problemet med böcker som denna är att de lider av samma skeva perspektiv som vi alla antar gentemot kvinnor som tar plats. Har du varit tyst i 200 000 år ­kommer vi inte vara vana vid ljuden som kommer ur din mun.

Om män talar två tredjedelar av tiden under ett möte uppfattar vi det som att de har tagit lika mycket plats som kvinnorna. Om kvinnorna däremot talar lika mycket som männen uppfattar vi det som att kvinnorna har dominerat.

Amerikanska kvinnor utan barn i storstäderna tjänar mer än männen. Ja, men den här typen av områden består till stor del av högutbildade kvinnor och låg­­utbildade invandrarmän.

Att tjäna lika mycket som en sämre utbildad man är inte samma sak som att tjäna lika mycket som en lika högutbildad man – och det är definitivt inte samma sak som SLUTET FÖR MÄNNEN.

 

Rosin skriver om den höga andelen kvinnliga familjeförsörjare i Washington DC. Den beror dock i hög grad på att ­staden har så många fattiga ensam­stående mammor – och är fattiga ensamstående mammor verkligen ett bevis för att matriarkatet är nära?

Den amerikanska utrikesminister­posten verkar nuförtiden vara ”reserverad för kvinnor”, berättar Rosin som stöd för sin tes. Och ja, Madeleine Albright, Condoleezza Rice, Hillary Clinton. Tre av de åtta senaste som innehaft denna post har varit kvinnor.

Men betyder tre av åtta verkligen ”reserverad för kvinnor”?

 

Ja, kvinnor klarar sig bättre i skolan, men det verkar ju inte hjälpa. Män tjänar fortfarande mer. En kvinna måste utbilda sig mer än en man för att tjäna ­lika mycket. En undersökning från Nova Agentum av unga, välbetalda svenskar ­visade att männens lönekuvert innehöll nästan 10 000 kronor mer i månaden. Trots att kvinnorna var lika gamla, hade lika lång arbetslivserfarenhet och arbetade på i stort sett samma positioner.

Är det ett problem med unga, vilsna män som inte kan hitta ett jobb? Absolut. ­Betyder det SLUTET FÖR MÄNNEN? Nej. Det betyder bara att vår kultur är full av ångest inför idén om kvinnor med makt över sina egna liv. Och vi är inte de enda.

I Kina utkom för två år sedan boken ­ ”Save the boys” – Rädda pojkarna – av Sun Yunxiao, Li Wendao och Zhao Xia. Detta i ett land där medelklassen aborterar foster bara för att de är flickor i så hög grad att det har skapat ett demografiskt problem.

Det går omöjliga 107 pojkar på 100 ­flickor.

 

Beräkningar visar att det saknas 160 miljoner flickor i världen. Två miljoner flickor försvinner varje år på grund av diskriminering. Om en pojke är sjuk ger man honom medicin, om en flicka blir sjuk väntar man en dag. Eller två. Resultatet är att det bara i Kina varje vecka dör lika många kvinnliga spädbarn som antalet demonstranter som dog på Himmelska fridens torg 1989.

I hela världen kidnappas och tvingas ­varje år fler kvinnor till prostitution än antalet slavar som varje år skeppades från Afrika under 1700-talet. Familjer vaccinerar sina söner i högre grad än sina döttrar. I Indien dör en flicka av diskriminering var fjärde minut. Fler kvinnor har dödats för att de är flickor de senaste femtio åren än ­antalet män som dog under alla stora slag under 1900-talet. Det skriver Nicholas D Kristof och Sheryl WyDunn i sin bäst­säljande bok ”Half the sky”.Den systematiska diskrimineringen av kvinnor överstiger vida 1700- och 1800-­talens slavhandel i skala och dödssiffror. Vi borde finna den lika barbarisk. Vi borde bli lika moraliskt upprörda. Men det blir vi inte.

 

Nicholas D Kristof och Sheryl WyDunn kallar det för ”likgiltighetens diffusa grymhet”. Nu släpps en dokumentärfilm baserad på deras bok som borde bli obligatorisk i varje skolklass.

Att vi kan benämna en tid där kvinnor ­utför 66 procent av allt arbete i världen och producerar 50 procent av all mat, men bara tjänar 10 procent av inkomsterna samt dör i miljoner, som SLUTET FÖR MÄNNEN säger allt om hur slut det inte är.

 

Kvinnors frigörelse är inget hot mot männen, det är vår tids stora moraliska, humanitära och för den delen ekono­miska uppgift. Fler kvinnor med makt över sina liv innebär inte slutet för ­männen.

Det betyder en mänskligare värld – dessutom med betydligt högre tillväxt.

Katrine Kielos

 

(Saxat från Aftonbladet)

 

Annonser

8 thoughts on “BRa GReJ

 1. Tänk – det är alltid lika roligt att läsa alla mäns kommentarer under den här typen av artiklar. Hur gråtmilda de blir, hur orättvist behandlade de känner sig och hur rädda de är, för att kvinnor skall ta över världen. Synd att de inte kopplar denna rädsla till hur det har känts för kvinnor, när män har styrt världen i 200 000 år och behandlat kvinnor som skit. Muahhaah!

  Gilla

  1. De är väl rädda för att vi ska ge igen med samma mynt. Det borde de vara. För om de inte börjar tänka om och tänka rätt snart så lär helvetet braka lös.

   Gilla

 2. Jag har tänkt så här de senaste dagarna: Jag blir så jävla ställd när män säger dumt. Lite som att jag fattar inte hur de kan vara så jävla dumma i huvet, och då kommer inte alla de där kloka, smarta, och dräpande orden, som jag vet att jag har, fram. Men för att kompensera det och för att få idioterna att förstå att de är idioter, så ska jag testa att bara skrika nästa gång. Eller någon form av ogillande ljud, beroende på allvarlig idiotin är. För jag tänker som så, att då förmedlar jag iaf känslan och så kanske jag vinner lite tid för den ställda hjärnan att komma ifatt och faktiskt få ur mig de där dräpande kommentarerna. Lite som Storgulligan som plockar fram sin tiger när folk inte lyssnar på henne när hon säger ifrån. Bra. Ryt ifrån!

  Gilla

  1. Skrika är bra. Då blir det väl tyst på dem.
   Jag brukar vara tyst och titta på dem med en min som klart och tydligt visar ”vilken jävla korkad idiot du är” då brukar de tystna och se förvirrade ut. Ja, och sen går jag.

   Vad gäller kommentering på nätet så håller jag mig undan. Det är liksom ingen idé för de vill inte fatta. Citerar för mig själv ur en ramsa för barn:
   ”Det är svårt att sitta still på en igelkott som inte vill.”

   Gilla

   1. Jag läser inte idioters bloggar. Har inte förstått på poängen med att följa någon som upprör en. Blir förvånad över människors engagemang, hur orkar de spy galla över saker de ogillar hela tiden? Jag orkar ju knappt kommentera på alla de fina bloggar som jag faktiskt gillar och vill stötta och uppmuntra. Nu menar jag inte att jämföra det du syftade till med att spy galla. Jag menar bara att jag inte orkar och ofta blir förvånade över att andra orkar. Och kudos till de som verkligen ger sig in i diskussioner med idioterna och verkligen försöker få dem att förstå. För det orkar jag inte alls. Jag är nog lite trött… MYCKET. 🙂

    Gilla

    1. En får välja sina strider. Att skriva uppmuntrande saker hos de en gillar tycker jag låter som en mycket bra ordning!

     Ibland kör jag en sorts crash-and-grab-variant på kommentering. Går in i en diskussion, skriver några väl valda lagom irriterande (för dem) åsikter och lämnar sedan det hela därhän. Så får puckona fortsätta att kackla på egen hand. Lär väl inte hjälpa ett dugg men det känns som om en har försökt i alla fall!

     Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s