PeRSPeKTiV FöR FaN DN! GeNuSPeRSPeKTiV!

 

Åh, jag blir så arg! Hur i hela fridens dar kan en ledarskribent på DN (ja, och övriga på DN med för den delen) ha så otroligt otur när hen tänker och ändå få behålla jobbet? Vad sysslar de med på den där redaktionen, egentligen? Försöker de komma in i Guinness Rekordbok som den mest sexistiska och (genus)outbildade tidningsredaktionen i Europa?

Så här skriver DN som svar till en tidigare publicerad debattartikel som handlar om att det är dags att kriminalisera svenskars sexköp utomlands (”Minska efterfrågan. Sexköpslagen har inneburit stora framsteg i arbetet mot prostitution och människohandel i Sverige. Nu är det dags för Sverige att värna om kvinnor i prostitution och människohandelsoffer i hela världen. Vi bör följa Norges exempel att kriminalisera medborgares sexköp utomlands, skriver representanter för tre kvinnoförbund i alliansen.”):

Populistiskt och principlöst

Om man byter ut ordet ”sexköp” mot ”aborter” och landet Sverige mot något av de många i Europa där abort inte är tillåtet, närmar man sig ett av de problem som debattskribenterna helt svischar förbi i lördagens DN Debatt-artikel. Det är företrädare för tre borgerliga kvinnoförbund, Centerns, Kristdemokraternas och Folkpartiets, som nu gör gemensam sak med de rödgröna kvinnorna och föreslår att svenska medborgares sexköp utomlands kriminaliseras.

Det är ingen liten sak. Sverige är en del av en juridisk omvärld där dubbel straffbarhet är ett slags överordnad huvudprincip. Det innebär att man inte kan straffas för något som inte är brottsligt i det land brottet begås. Att en kvinna från Malta, Irland eller Polen inte kan straffas om hon genomgår en abort i Sverige. Att en svensk som rökt cannabis i Amsterdam inte kan straffas även om han fortfarande är flummig när han trillar över den svenska gränsen. Eller om han en halvtimme tidigare rest sig från en säng hos en prostituerad i Helsingør.

För vissa brott har vi i Sverige valt att göra undantag. Kvinnlig könsstympning är olagligt även om man åker till Somalia för att få det utfört. Den som reser till Afghanistan och gifter sig med en tioåring får inte status som gift, utan som brottsling, i Sverige.

Nu vill alltså företrädare för sex kvinnoförbund inlemma sexköp i samma universella brottspaket. Resonemanget är lika spretande som fenomenet prostitution. För det är förstås en våldsam skillnad på exempelvis Tysklands skattepliktiga och pensionsberättigande bordellanställda och asiatiska sexarbetare som fallit offer för människohandlare.

Men i debattartikeln görs inga distinktioner. ”Både kvinnor som blir sålda till människohandel och de som säljer sig själva i ’frivillig’ prostitution är i stort sett alltid marginaliserade och fattiga kvinnor, utan alternativ till annan försörjning.”

Men det är en avgrund mellan kvinnor i människohandel som i ”Lilja 4-Ever” och låt säga danska eller tyska prostituerade utan missbruksproblem. Det är inte en gradskillnad av frivillighet, det är en artskillnad.

De debattskrivande kvinnorna har rätt i att det finns kvinnor som saknar andra möjligheter till försörjning. Men om man ska se det krasst, är det bättre att se sina barn svälta ihjäl än att prostituera sig? Det är lätt att sitta på höga hästar i Sverige och med moralistiska pekpinnar frånta kvinnor i Niger sin enda försörjningsmöjlighet utan att lansera så mycket som en enda idé om hur de i stället ska få mat på bordet.

Företrädarna för kvinnoförbunden skriver att svenskar sedan 2005 kan dömas för sexualbrott mot barn i utlandet och att man också kan bli dömd för vissa grova våldsbrott och gränsöverskridande ekonomisk brottslighet.

Riktigt så. Men det är ju knappast något argument för att man ska kunna bli dömd för sexköp. Det är inget grovt våldsbrott, det är ett bötesbrott som för femton år sedan inte ens var ett brott. Det är väldigt många fler människor, i väldigt många fler länder, som ser abort som mer av en brottslig handling än prostitution. I synen på sexköp är det Sverige som avviker från nästan hela resten av världen – inte tvärtom.

Lika viktigt som att vi får ha vår syn på att aborter ska vara lagliga och sexköp olagliga är att – inom rimliga gränser – respektera andra länders rättspraxis. Därför bör inte svenskarnas sexköp av vuxna utomlands kriminaliseras. Däremot kan vi gärna fundera över hur vi bättre skyddar de barn som utnyttjas, där det inte är barnets ålder som avgör om något är brottsligt eller inte, utan hur gammal gärningsmannen upplever att barnet varit. Vilket i praktiken leder till ett uselt skydd för tonåringar. I Sverige. Och utomlands.”

DN 26/11 2012

 

Jag blir så upprörd att jag inte vet vad jag ska säga. Så det gör jag inte. Läs här i stället vad andra kloka kvinnor skriver om saken:

Shed Light: Varför så prostitutionsvänliga? Och vilken kvinnosyn?

Skulden är inte min: Inga slit- och slängvaror

Lena Sommestad: Synen på sexköp handlar om alla kvinnors lika värde

Veronica Svärd: DN

Screwed and tattooed: Billig fitta säljes helt lagligt utomlands och så ska det förbli

 

Nu ska jag gå och koka sex liter jordgubbsmarmelad i stället och hoppas på att världen är en bättre plats i morgon och att någon med lite sinne för saker och ting tar den där DN-typen i örat.

Håhåjaja.

 

Annonser

13 thoughts on “PeRSPeKTiV FöR FaN DN! GeNuSPeRSPeKTiV!

 1. Klicka på twinglysymbolen under artikeln.
  Klicka sedan på dn:s twinglylänk (den andra i rutan)
  Skriv in din blogg url kod i rutan.
  Klicka på ”PING”
  Klart!
  Bara vänta ett tag…tills the cruiser sökar av…

  Gilla

  1. Vet inte om jag gjorde rätt och ifall jag gjorde det skrev jag inte in inläggets URL utan bara den till bloggen. Twingly säger fortfarande att den ska titta på min blogg om några minuter men jag är trött och vill gå och lägga mig. Aarrgh! Ska det vara så här?
   Jag ger upp och kollar läget i morgon i stället.

   Såg också att jag missat att länka till ledarartikeln i inlägget och att jag borde ha länkat till lena Sommestads blogginlägg också. (Det här är en kom-ihåg-lista till mig själv, om du undrar vad jag håller på med!)

   Godnatt! 🙂

   Gilla

 2. Jo, jag ser att du inte länkat in ledarartikeln…det är det första man måste göra, sedan måste du twingly-pinga den på nytt.
  Urlkoden är bara till din blogg,det hamnar automatiskt rätt inlägg om du bara länkar till artikeln..
  G,natt!

  Gilla

  1. Hur kunde du se det? Jag ser inte att min blogg är med någonstans! Det är väl för tidigt på morgonen för mig också… Nu har jag i alla fall gjort ett nytt försök. 🙂
   Tack för ditt tålamod och gomorron på dig!

   Gilla

  1. Till slut! Jag fick försöka flera gånger, faktiskt.
   Vi kan aldrig bli för många som framför vår åsikt, den behövs verkligen som motvikt. En blir ju mörkrädd då en läser vad andra tycker och tänker.
   Nästa gång ska jag ta mig tid att skriva mer själv också, bättre så.

   Gilla

 3. Excellent blog here! Also your website loads up very fast! What host are you using? Can I get your affiliate link to your host? I wish my site loaded up as fast as yours lol

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s