– Why is it beautiful? – Because it’s white.

 

Tittar in hos Plain Jane där de berättar om ”Docktestet”, ett experiment som utfördes på 40-talet av de amerikanska psykologerna Kenneth och Mamie Clark. I testet fick afroamerikanska barn välja mellan en mörk och en ljus docka. Det visade sig att en majoritet av barnen valde den ljusa dockan att leka med. Enligt Clark berodde det på att barnen hade tagit till sig samhällets negativa syn på mörk hudfärg, och på dem själva.

Hur ser det då ut idag? Dansken Hassan Preisler gjorde för några år sedan ett liknande test i samarbete med Institutet För Mänskliga Rättigheter. 41 danska barn fick välja vilken docka, den mörka eller den ljusa, de helst ville leka med och varför. Vi har lite att jobba med, kan en snart konstatera…

 

Ja, och eftersom det är måndag idag vill jag påminna alla torskar om att det är dags att planera för veckans ”inköp”.

 

Själv ska jag hålla Syster Yster sällskap i sjuksoffan och titta på Totoro:

Puss!

 

Annonser

4 thoughts on “– Why is it beautiful? – Because it’s white.

 1. Thanks for the sensible critique. Me and my neighbor were just preparing to do a little research on this. We got a grab a book from our local library but I think I learned more clear from this post. I’m very glad to see such great information being shared freely out there.

  Gilla

 2. Det här testet på barnen i Danmark, visar ju flera intressanta saker. Tex att vi alla påverkas och lärs i tidig ålder, vad som är ”vackert” och vad som är ”fult”.

  Jag tycker också att testets utformning är intressant, eftersom det verkar ha varit flest flickor som medverkade samt att det var kvinnor på teckningarna som skulle få ”håret” ifyllt med gul eller svart färg samt tecknade kvinnors hårfärg och utseende som skulle bedömas.

  Hur hade resultatet blivit om det hade varit en man som pojkar och flickor skulle välja hårfärg på? Skulle barnen föredra en blond man eller en svarthårig man? Skulle det vara någon skillnad mellan pojkars och flickors bedömning i det fallet? Skulle intervjuledaren tala med barnen om vilken av männen på bilden som var ”fulast”, på ett lika självklart sätt?

  Gilla

  1. Som jag förstod det så var testet uppbyggt på ungefär samma sätt som originaltestet från 40-talets USA. Då visade testet att barnen hade en negativ självbild som skapats av samhället de levde i och det här testet skulle försöka visa på om det skett någon förändring. Alla barn visades inte i filmen vilket också påtalas på slutet, resultatet var inte fullt så nedslående men det som visas tycker jag räcker gott för att vi ska kunna förstå att det finns mycket att jobba på. Inget barn ska se ner på sig själv, alla barn ska få känna sig fantastiska.
   Jag sökte efter hemsidan men den låg nere för tillfället. Kanske återkommer jag senare med mer information.
   Visst är det också som du skriver, att det skulle vara intressant med vidare perspektiv på undersökningen. Nu var ju just den här i samarbete med Institutet för mänskliga rättigheter så begränsningen var förmodligen medveten.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s