DeT BLeV eTT iNLäGG i aLLa FaLL. oM SeXuaLiTeT aLLTSå.

 

Egentligen en kommentar till NoBoyToy men den blev så lång att jag lägger upp den här också:

 

Könsidentiteten tar alldeles för stor plats i våra liv, helt i onödan. Enda gången som det skulle kunna spela någon roll vad vi har mellan benen är när vi ska reproducera oss och knappt det nuförtiden. En könsidentitet som delar in hela befolkningen i enbart två kön problematiserar också förutsättningarna för de som inte passar in i dessa ”tillstånd”.
Så om vi slutar upp med ofoget att dela in befolkningen i två kön och släpper på förväntningarna och kraven på hur vi bör vara efter vilket av dessa två kön vi förväntas tillhöra så släpper vi människor fria. Vi får möjlighet att lära känna oss själva och lära känna andra utifrån vilka vi är som personer. Ingen behöver känna att de inte passar in eller är onormala, eftersom alla är normala. Alla är queer! Vi får också möjlighet att välja partner utifrån hur vi vill leva och slipper hetsen att vi endast kan bli lyckliga genom någon av ”motsatt” kön och våra barn slipper hetsas in i den tron också. De får leka med vem de vill!

Efter att ha sett den fantastiska dokumentären ”Venuz Boys” har jag också funderat på det där med jakten efter en könsidentitet. Om en inte passar in sig själv i rådande normer så behöver en ständigt söka sig efter en tillvaro en känner sig hemma i. Det innebär också ofta en jakt efter sin sexualitet och tillhörighetskänsla genom sex. I filmen exemplifierat genom mycket sex med många och inspelande av porrfilm bland annat. Skulle det behovet kvarstå om vi struntade i genus? Det kan jag förstås inte svara på och kanske ingen annan heller men fundera kan en ju göra.

Vad gäller barn så har de förstås, liksom vi vuxna, kön men de ÄR inget kön, de är inte heller sexuella varelser ännu (även om de blir det tidigare än vad många tror). MEN så fort vi delar in dem pojke/flicka så kör vi också ner våra fördomar och förväntningar i halsen på dem och börjar med destruktiv frenesi forma deras världsbild utifrån detta. Med tanke på hur populärt det numera är att ta reda på fostrets kön ”för att det är så roligt att veta och så vet vi ju vilka kläder vi ska köpa” så börjar den indoktrineringen redan innan barnen har mött jordelivet.

Jag har alltid känt att jag och mitt sätt att vara har skavt mot resten av världen. Länge trodde jag att det berodde på att jag växte upp i en inskränkt småstad men nu vet jag att det beror på att jag lever i en inskränkt värld. Jag har fortfarande inte hittat hem men jag hoppas att andra ska få tillfälle att göra det. Någon gång. Snart.

 

Annonser

5 thoughts on “DeT BLeV eTT iNLäGG i aLLa FaLL. oM SeXuaLiTeT aLLTSå.

 1. Jag håller med, Calle.
  Det är märkligt hur stor roll sexualiteten har fått spela i de sociala könsrollerna och i ”könsidentiteten”. Det är inte konstigt att många människor blir förvirrade när de tvingas sätta etikett på sin sexualitet och sitt kön. Bi/homo/trans/hetero/auto/asexuella osv.

  Låt folk vara som de är – vem bryr sig om ifall Kalle ligger med Lisa eller om Oskar ligger med Olle så länge det är frivilligt från bådas håll?

  Det märkliga är ju att de socialt skapade könsrollerna, alltså något påhittat, är det som folk skall tvingas identifiera sig med. ”Kvinnligt” är en förutbestämd mall av hur män anser att kvinnor ”skall” vara, bete sig och se ut. Hur de manligt uppsatta ”idealen” för kvinnor har sett ut i vår historia, har naturligtvis skiftat.

  Gilla

  1. Även om kvinnor är mest tyngda under den konstruerade könsrollen så är ju även männen drabbade. Det här är ett system som vi alla lider under, mer eller mindre. Som tur är så känns det ändå som att det går åt rätt håll, det blir fler och fler som vägrar att inordna sig i genusledet även om de får ta mycket skit för det. Heja dom!

   Gilla

   1. Jag tror att kvinnor är värst drabbade och vi vet att kvinnor skadas och förlorar på olika sätt av de sociala könsrollerna. Ekonomiskt, sexuellt, socialt.

    Män lider förstås också av sina sociala könsroller på olika sätt men mäns sociala könsroll ger dem fler förmåner, än skador och förluster.

    Gilla

    1. Du har alldeles rätt och jag håller med dig. Därför är det så viktigt att vi skakar av oss köns- och genusoket. Det är en win-winsituation med mest win för kvinnor och barn och det behöver vi verkligen.

     Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s