SNaRT HuNDRaTReTToN åR SeNaRe oCH FoRTFaRaNDe HaR DeT iNTe GåTT iN

 

Min äldsta syster bor ett gammalt hus på landet. I det huset och i det ännu äldre huset på samma gård hittar de lite smått och gott som de sparar. Som till exempel det första numret av Västerbottens-Kuriren.

Westerbottens-Kuriren no 1

 

 

 

 

På första sidan kan en läsa en intressant artikel om varför det blir krig i världen – Orsaken till nutidens krig:

orsaken till nutidens krig

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

”Anledningen till den förödelsens styggelse, som kallas krig, hvilket så ofta hemsökt folken, har man numera att söka hos de rikas växande begär  efter guldet. Då dessa i eget land ej kunna lättvindigt nog komma åt den ifrigt åtrådda skatten gifva de sig ingen ro förrän de i någon trakt i ett annat land, der deras penningebegär kommer att lättast tillfredsställas. För att skördandet skall bli så rikt som möjligt förena de rika sina krafter och bilda stora bolag. De ymniga skördarna inhöstas flitigt och hopandet af skatterna kan i bästa fall en tid fortgå lugnt och ostördt.

Men bäst som det är, har det guldtörstande bolaget råkat i delo med sina grannar i det främmande landet. Är det då så, att det är rikets styrande och högt uppsatte män, som äro intresserade i sådant bolag och att den uppkomna tvisten ej kan i godo biläggas, heter det genast, att landets intressen å nämnda ställe stå på spel, hvilka måste till hvad pris som helst räddas. Tvistefrågan, som naurligtvis innerst rör sig omkring penningen, bringas till sin spets, och det återstår till sist intet annat medel än vapnen.

Nu skall fosterlandets mest lifskraftiga manliga befolkning lemna hus och hem, maka och barn och draga ut i striden och offra lif och blod för kapitalisternas intressen. En hvar torde ha sig bekant, att just antydda förhållanden framkallat det nu pågående blodiga och förödande kriget i Sydafrika.”

 

Som sagt, det har visst fortfarande inte gått in. Inte hos tillräckligt många i alla fall.

 

Annonser

3 thoughts on “SNaRT HuNDRaTReTToN åR SeNaRe oCH FoRTFaRaNDe HaR DeT iNTe GåTT iN

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s