aVDeLNiNGeN ”DeT DäR HaDe JaG KuNNaT TaLa oM FöR DoM ReDaN På eN GåNG oM De BaRa HaDe HaFT VeTT aTT FRåGa”

 

Nä. Det blev visst inte så mycket med det där med sänkta matpriser på krogen och fler anställda inom restaurangbranschen. Var det nån som trodde på det?

Inte ens de som beslutade i frågan, kan jag meddela. Påstår de något annat är det ljug.

 

Läs om saken på Aftonbladet: Momsmumset bara för krogägarna

Eller var lat och läs här:

”5 000–6 000 nya jobb. Så mycket gav halveringen av restaurangmomsen. I alla fall enligt den långa rad av okritiska tidningar och radiostationer som de senaste dagarna lättjefullt återgett nya beräkningar från besöksnäringens organisation Visita. En smärre succé, alltså. Vi mer svartsynta kan förstås gnöla om att det är osannolikt dyra jobb. Kring en miljon kronor per anställning, eftersom momssänkningen kostade över fem miljarder. Och att man för dessa pengar hade kunnat anställa dubbelt så många sjuksköterskor eller poliser eller vad som nu behövs. Om nu syftet verkligen hade varit att få folk i arbete.

Men ändå: det går verkligen att skapa jobb genom att subventionera våra toast skagen. Kruxet är bara att man inte ska tro på allt som står i tidningarna. Särskilt inte när budskapet kommer från en lobbyorganisation. När Dagens Arena nu gjort det allra enklaste journalistiska jobbet och helt enkelt frågat Visita hur de räknat egentligen, visar det sig att de inte har en susning om hur många jobb momssänkningen givit. Det kan lika gärna vara 1 000 som 5 000. ”Visita bedömer”, skriver Dagens Arena, ”att ökningen av antalet anställda i restaurangbranschen var ungefär lika stor mellan 2010 och 2011, det vill säga innan momssänkningen, som mellan 2011 och 2012”. Men samtidigt har konjunkturen försämrats. Allt annat lika så borde det ha betytt att färre jobb hade skapats utan momssänkningen.

Så några nya jobb gav satsningen antagligen. Kanske. Eventuellt. Men ingen vet hur många. Och inte blev det billigare heller. Visst sjönk priserna när momsen sänktes. Men nu är de tillbaka på 2011 års nivå. Den enda säkra vinnarna på den desperata jobbjakten är alltså varken de arbetslösa eller krogbesökarna. Bara krogägarna – som serverats fem sköna skattemiljarder på silverfat. Men det är förstås en lite mer komplex nyhet än en handfast jobbsiffra.”

 

Som sagt var – det där kunde jag ha talat om för dom redan från början.

 

Annonser

4 thoughts on “aVDeLNiNGeN ”DeT DäR HaDe JaG KuNNaT TaLa oM FöR DoM ReDaN På eN GåNG oM De BaRa HaDe HaFT VeTT aTT FRåGa”

 1. Man häpnade när förslaget om sänkt moms på servering lades fram. Vilken nytta skulle detta göra, förutom ev sänkta priser för de som vill/kan gå ut på restaurang och äta och krogägarna? Ja, nya jobb för främst ungdomar men som sagt, vem trodde på att allt detta skulle gå i uppfyllelse?

  Det är inte utan att man undrar om inte krognäringen har ekonomiska samarbeten med politikerna.

  Gilla

 2. En tallrik pyttipanna borde ha blivit sju kronor billigare, och en femrätters på gräddsåsfolkets gästgifveri trehundra kronor billigare. Men pytten har då behållit sitt pris, så det är väl tydligt var dom miljarderna tog vägen.
  Men om vi leker med tanken att det i bästa fall resulterat i att 5000 svartjobb blev vita så har det ju ändå inte skapats några nya jobb. Men då ingen har koll på branschen, varken myndigheter eller fack, så finns det såklart ingen tillförlitlig statistik.
  Och det hade jag också kunnat säga i förväg, om bara nån hade frågat.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s