NäR TaNKaRNa äR På aNNaT HåLL

 

Och mitt fokus är långt borta från att leverera fantastiska blogginlägg så kan jag ändå passa på att tipsa om ännu en av Världens Bästa Böcker, nämligen Den Tredje Polisen av Flann O’Brien.

Flann O'Brien - Den Tredje Polisen

 

 

 

 

 

 

 

  – Är detta livet? svarade han. Så vore jag lika gärna utan det, sa han, för det är underligt lite nytta med det. Man kan inte äta eller dricka det eller röka det i pipan, det håller inte regnet ute och det är ett klent famntag i mörkret om man klär av det och tar det med i sängen efter en kväll med mycket porter när man skälver av den röda lidelsen. Det är ett stort misstag och någonting man klarar sig bäst utan, som sängkrus och utländsk bacon.

*

  –  Vishetens första begynnelse, sa han, är att ställa frågor men aldrig besvara några. Du blir vis av att fråga och jag av att inte svara. Kan du tänka dig att det är en stark ökning av brottsligheten i den här trakten? Förra året hade vi sextionio fall av utan lyse och fyra stulna. I år har vi åttiotvå fall av utan lyse, tretton fall av åkning på gångbana och fyra stulna. Det var ett fall av egenmäktig åverkan på en treläges växel, det kommer säkert att bli en fordran vid nästa domstol och området det gäller är den här socknen. Innan årets slut kommer det säkerligen att stjälas en pump, en mycket depraverad och föraktlig manifestation av kriminalitet och en skamfläck för landet.

  – Verkligen, sa jag.

  – För fem år sedan hade vi ett fall av lös styrstång. Nu är detta en sällsynthet. Det tog oss tre en vecka att utforma åtalet.

  – Lös styrstång, muttrade jag. jag kunde inte klart förstå skälet till detta tal om cyklar.

  – Och där finns förstås frågan om dåliga bromsar. landet är översållat av dåliga bromsar, hälften av olyckorna beror på det, det går familjevis.

   Jag tyckte att det var bäst att växla samtalsämnet bort från cyklar

  – Ni berättade vilken vishetens första regel är, sa jag, vilken är den andra regeln?

  – Det kan jag svara på, sa han. Det finns fem inalles. Ställ alltid alla frågor som ska ställas och svara aldrig på några. Vänd allt du hör till din egen fördel. Ha alltid med dig en reparationsväska. Sväng till vänster så mycket som möjligt. Bromsa aldrig med framhjulsbromsen först.

  – Det var intressanta regler, sa jag torrt.

  – Om du följer dem, sa överkonstapeln, så frälser du din själ och kör aldrig omkull på en hal väg.

  – Jag skulle vara er mycket tacksam, sa jag, om ni kunde förklara för mig vilka av dessa regler som täcker det problem jag idag har kommit hit för att framlägga för er.

  – Det här är inte i dag, det här är i går, sa han, men vilket av problemen är det? Vad är det som är crux rei?

  I går? Jag bestämde mig utan minsta tvekan för att det var slöseri med tiden att försöka förstå hälften av vad han sa. Jag framhärdade med min utfrågning.

  – Jag kom hit för att officiellt upplysa er om att min amerikanska guldklocka har blivit stulen.

  Han såg på mig genom en atmosfär av största överraskning och misstro och höjde ögonbrynen nästan upp till håret.

  – Det var ett förvånansvärt påstående, sa han till slut.

  – Varför det?

  – Varför skulle någon stjäla en klocka när de kan stjäla en cykel?

*

– Han är en komisk en, sa överkonstapeln, en vandrande marknadsplats, man kunde tro att han hängde i tråda och drevs med ånga.

  – Det är han, sa jag.

  – Han är en glad fyr, tillade överkonstapeln, och högst tillfälligtvis en plåga för själen.

*

  Som du mycket väl vet så är höger mycket mer invecklat än vänster, du skulle inte tro så många fallgropar det finns till höger. Vi står bara vid början av vår kunskap om höger, det finns ingenting mer bedrägligt för den ouppmärksamme.

  – Det visste jag inte.

  Överkonstapeln spärrade upp ögonen i förvåning.

  – Har du någonsin i ditt liv, frågade han, hoppat på en cykel från höger?

  – Nej, det har jag inte.

  – Och varför?

  – Jag vet inte. Jag har aldrig tänkt på det.

  Han skrattade överseende åt mig.

  – Det är nästan en olösbar pannkaka, log han, ett mysterium av outgrundliga potentialer, en hejare i sin art.

 

 

Finns förhoppningsvis på ett bibliotek nära dig!

 

 

Annonser

6 thoughts on “NäR TaNKaRNa äR På aNNaT HåLL

  1. Det handlar om en bok. Och när jag var i sthlm i helgen så sålde de Momo och kampen om tiden, en inbunden Momo, på pocket shop, hör och häpna! Så inte bara det att jag blev påmind om boken, den var dessutom inbunden. Det ska liksom inte säljas inbundna böcker på pocket shop, så Momo stod ut lite extra mycket med sina hårda pärmar… Så jag tänker att jag kanske har ångrat mig. Jag vill nog låna den av dig iaf. Vill gärna läsa den för barnen 🙂 Om erbjudandet kvarstår förstås 🙂

    Gilla

    1. Klart erbjudandet kvarstår! Du kan till och med fålåna en, vi har ju trots allt tre exemplar. Vet du inte vad fålåna är? Det är att du får den men när du inte vill ha den längre ger du tillbaka den!

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s