JaKTeN

 

Jag och Dreadsgudinnan hade kommit över biljetter till en förhandsvisning av den danska filmen ”Jakten” och eftersom vi båda gillar gratis lämnade vi ungarna vind för våg (bara lite) och bänkade oss på den lokala biografen.

Oron jag kände inför filmen, att den skulle vara en skickligt dold propagandafilm för papparättsrörelsen och pedofillobbyn, visade sig vara i stort sett obefogad. I stort sett säger jag, det beror förstås hur petig en är i tolkningen och det kanske finns de som är kunniga nog att göra den i stället för mig.

Jag såg en film som koncentrerade sig på vad som kan hända när ett sandkorn förvandlas till ett jordskred. Vad som händer när en liten lögn förvandlas till ett drev av hat mot en annan människa och hur det sätter spår djupt  i den personen, en vanmakt som rotar sig och aldrig försvinner helt.

En kan tro att känslan av hat är den starkaste känslan hos människan men jag skulle vilja påstå att det är viljan till upprättelse som är det. Att bli utsatt för lögner och inte få möjlighet att berätta sin sanning, att inte bli trodd och att att inte få upprättelse är bland det värsta en människa kan bli utsatt för.

Vad som händer när en människa utsätts för en hat- och smutskastningskampanj kan du läsa mer om här:  Det angår oss alla

Och vad som sker när utsatta barn inte blir lyssnade på kan ni läsa mer om här:  Suspicio

Filmen då? Den var mycket bra. Strålande skådespelarinsatser, välgjord och gripande. Väldigt maskulin och med en hel del jakttroféer på väggarna (men den klarar Bechdeltestet) och dessutom förvirrande; hade ingen aning om att det fanns skog i Danmark. Var då?

Vi noterade också att Alexandra Rapaports rollfigur Nadja fick behålla tröjan på under sexscenen. Schysst.

 

Annonser

6 thoughts on “JaKTeN

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s