FLeR KLoKHeTeR FRåN SToReBRoR

 

Han är så klok den pöjken att en blir alldeles varm om hjärtat.

Idag pratade vi om den mänskliga ängsligheten i att inte våga vara annorlunda och gå sin egen väg utan i alla lägen försöka vara som alla andra, att passa in och hur tråkigt det är att så många tänker så. Vi pratade också om det i perspektivet att vara ung och jag förklarade att det inte är så lätt då, det förväntas av en att en ska vara som sina kompisar och att det är jättesvårt att stå emot och att en får ha förståelse för det.

Då säger Storebror, numera tolv år, ungefär så här:  ”- Det beror på vilken rang en har från början. Som jag när jag började skolan så var inte jag hög i rang och då kunde jag göra som jag själv ville och det gör jag fortfarande men om en har hög rang från början så blir det viktigt att behålla den och för att göra det måste en vara som ens kompisar. Om en inte är det faller en i rang och då är det nästan omöjligt att komma upp igen. Det är därför det blir så viktigt att göra som de andra och att försöka passa in hela tiden.”

Det där med att om en inte är snygg eller populär så får en odla sin personlighet i stället, det har jag förstått sedan länge. Större delen av min vänner genom åren har alla, liksom jag själv, tillhört den gruppen människor som blev valda sist på gymnastiken. Hur det påverkar beteendet beroende på var en befinner sig i rangskalan, det har jag aldrig tänkt på tidigare. Blir djupt imponerad av Storebrors analytiska förmåga. Som sagt var, han är klok den pöjken.

 

Fler klokheter från Storebror hittar ni här:

https://calleism.wordpress.com/2013/03/14/kloka-ord-fran-storebror-14/

https://calleism.wordpress.com/2012/10/22/sondag-eftermiddag/

https://calleism.wordpress.com/2012/09/01/det-var-battre-forr/

https://calleism.wordpress.com/2012/06/04/kloka-ord-fran-storebror-13/

https://calleism.wordpress.com/2011/11/19/kloka-ord-fran-storebror-12/

https://calleism.wordpress.com/2011/08/10/kloka-ord-fran-storebror-11/

https://calleism.wordpress.com/2011/06/19/kloka-ord-fran-storebror-10/

https://calleism.wordpress.com/2011/04/12/kloka-ord-fran-storebror-7/

https://calleism.wordpress.com/2011/04/04/kloka-ord-fran-storebror-6/

https://calleism.wordpress.com/2011/03/15/kloka-ord-fran-storebror-5/

https://calleism.wordpress.com/2011/01/18/kloka-ord-fran-storebror/

 

Annonser

4 thoughts on “FLeR KLoKHeTeR FRåN SToReBRoR

  1. Förutom att jag har ett förbaskat klokt barn har jag också insett att INGEN någonsin kommer att läsa igenom allt jag skrivit på den här bloggen. 🙂
   (Tyvärr, för det finns ju en del bra saker här ändå tycker jag.)
   (Kanske skulle köra några ”Favorit i Repris” i bästa Kalle Anka-stil?!)

   Gilla

 1. Åh, klokt – men också sorgligt att det ska behöva vara så. Vi människor är djur och som sådana kapabla till beteenden som borde vara främmande för empatiska varelser.
  Tänker på barnet i botten av ”rangordningen”, det gör ont i hjärtat.

  Gilla

  1. Vill först förtydliga att Storebror förmodligen använde ordet ”rang” i en vidare betydelse, han spelar ju en del TV-spel…
   Visst är det sorgligt att det är så men det behöver inte heller innebära någon sorts personlig katastrof. Storebror, och även jag, som aldrig tillhört de ”populära” har inte heller haft något behov av att göra det men det har inte heller med nödvändighet inneburit att vi känt oss utanför eller har blivit mobbade. Det har också, som Storbror förklarade, inneburit att vi har kunnat gå vår egen väg utan att ha känt ett behov av att passa in eller rädsla för att inte få vara med. Det i sig innebär en större frihet och jag tänker att det var det han lagt märke till.
   Det gäller att stötta barnen så att de inte behöver känna sig varken utanför eller tvingade till ett visst beteende för att få vara med. Det jobbas det för fullt med på deras skola, och även här hemma, så jag är inte orolig. Det viktiga är att ge barnen trygghet i sig själva och vilka de är så att de lättare kan hitta sin plats i livet. Vi människor är trots allt flockdjur och behöver finna vår plats i flocken, utan att något räknas som bättre eller sämre. Och som du skriver så är vi empatiska varelser och borde hålla oss ifrån att trycka ner andra. En del av oss är sådana att vi hellre står lite vid sidan om och tittar på och det är inte ett dugg sämre än att vara en som gärna tar ledningen.
   Var och en på rätt plats, helt enkelt!

   Jag var mest förvånad att Storebror, tolv år gammal, hade förmågan att så klart se och analysera mänskligt beteende så som han gjorde.
   Om en ser och förstår saker så är det också lättare att förändra och jag hoppas att han kommer att ha den förmågan också!

   Vad gör DU nuförtiden då? Kommer du att damma av ICA-killen igen? Eller något nytt? *SAKNAR!*

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s