BaRN MöTS i LeK, iNTe eFTeR KöN

 

Nu ska jag komma med ännu en egenhändigt ihopsnickrad teori igen, denna gång ytterligare ett inlägg under etiketten ”om vi slutar upp med ofoget att dela in mänskligheten i två kön”.

När Storebror var ungefär fem år flyttade vi. En grannpojke, några år äldre, dök snart upp och ville leka med Storebror och eftersom de båda gillade fotboll och att spela rallyspel så blev de snart goda vänner. Ganska snart förstod vi att grannpojken trodde att Storebror var en tjej eftersom han hade långt hår och ibland ”tjejkläder” på sig men vi fann ingen anledning att säga något om det. Efter bortåt ett halvår uppdagades i alla fall ”misstaget” och grannpojken såg lite förvånad ut en stund över att han sagt ”hon” i stället för ”han”, vi skrattade lite och sen var den saken ur världen och de fortsatte att leka som om ingenting hade hänt.

Barn leker. Barn leker med andra barn. Barn leker med andra barn som förstår dem och som förstår den lek de leker. Barn möts i leken. Oavsett ålder, hudfärg, språk, kön eller andra yttre attribut. I alla fall så länge de får vara i fred. Tyvärr får de inte det. Barn klumpas av en eventuellt välmenande omgivning ihop efter ålder, kön, hudfärg, föräldrarnas årsinkomst osv och lär sig att ”de andra” går det inte att leka med. Allra tydligast märks detta i könsuppdelningen, eftersom den strukturen finns i alla nämnda grupper. Vad den eventuellt välmenande omgivningen tycker att barnen skulle vinna på detta är högst oklart. Vad som händer är ju att barnen berövas hälften av potentiella lekkamrater och lär sig att ”de andra” går det inte att leka med eller, när de blir äldre, att vara vän med utan att ”vara ihop”.

Om vi i stället slutade upp med ofoget att dela in mänskligheten i två kön och sedan försöka skilja dem åt så skulle även våra barn bli fria i valet av lekkamrater och kunna mötas i lek utan könskodning. Det i sin tur leder till större förståelse och empati för andra människor och de skulle förhoppningsvis få större möjligheter även senare i livet, då den förfärliga könsuppdelningen inte längre skulle förhindra människor att mötas just som människor och ingenting annat.

Har skrivit mer om det förut:

https://calleism.wordpress.com/2012/12/11/om-vi-slutar-med-ofoget-att-dela-in-manskligheten-i-tva-kon/

https://calleism.wordpress.com/2012/12/13/det-blev-ett-inlagg-i-alla-fall-om-sexualitet-alltsa/

Och jag var även inne hos mina Sanna ord och tjatade:

http://minasannaord.wordpress.com/2013/05/28/i-en-varld-dar-kon-inte-spelade-nagon-roll/

 

Annonser

2 thoughts on “BaRN MöTS i LeK, iNTe eFTeR KöN

    1. Jag tror inte att det är ett exempel som står ensamt. Ger vi bara barnen chansen så har de all möjlighet att ta den.
      Barn har sällan problem med någonting, det är vi vuxna som sätter griller i huvudet på dem.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s