oM SyNeN På LöNeaRBeTe uR eTT GeNuSPeRSPeKTiV

 

Läser i Aftonbladet idag om hur Kommunals ordförande Annelie Nordström ”bytt kön” för att visa på ojämställdheten i arbetslivet och att det i stort sett räcker med att vara man för att få högre lön. Ett utdrag ur artikeln:

70 miljarder. Så stort är det svenska gapet mellan mäns och kvinnors lön för likadant eller likvärdigt arbete.

– Mest talande blir det när man ställer en undersköterska mot en bilmekaniker. Vi värderar den som sköter om vår bil mer än den som sköter om vårt barn eller vår mamma, säger Kommunals ordförande Annelie Nordström.

Med en ny rapport vill hon nu lyfta frågan om lönediskriminering.

Igen.

Rapporten om ojämnställda löner har kryddats med en kortfilm där Annelie Nordström är förvandlad till man. Med svart kostym, slips och flint upplyser hon om de tre viktigaste faktorerna för kvinnor som vill höja sin lön:

1. Ta reda på fakta och jämförelser. 2. Vidareutbilda dig. 3. Bli man.

-Att vara man är fortfarande det lättaste sättet att få upp sin lön.

Enligt rapporten tjänade kvinnor 2011 drygt 86 procent av männens löner:

Kvinnorna får 4 400 kronor mindre i månaden.

Per år blir förlusten 52 800 kronor, eller en familjs matkostnader under ett år.

Efter tio år motsvarar löneskillnaden en sommarstuga.

Enligt Kommunals rapport har gapet mellan kvinnors och mäns löner de senaste 20 åren bara minskat med två procent.

– Många kvinnor säger ”I vår familj har vi valt att jag ska jobba deltid för att vår familj tjänar mest på det”, men det är en ögonblicksbild. Om äktenskapet inte håller – vilket många inte gör – bär kvinnan med sig de negativa konsekvenserna med kraschad lönekarriär och låg pension hela livet.

För att illustrera klyftan lät Annelie Nordström sig omvandlas av en teatersminkös. Efter tre timmar hade hon blivit en medelålders kostymman och bildligt talat lyft sin lön med 4 400 kronor i månaden.

– Ha, ha. Visst är det schyst? säger hon.

Kommunals ordförande slår hål på myterna om kvinnolönerna:

Kvinnor har sämre utbildning

– Snarare tvärtom. Kvinnor är mer välutbildade än någonsin och har i dag även högre utbildningsnivå än män

Kvinnor har mindre avancerade yrken

– Detta handlar om myten om att teknik är finare än människor fastän alla vet att en människa är mer komplicerad och en mer krävande utmaning än en maskin.

Marknaden bestämmer rättvist vad olika yrken är värda.

– Det tycks inte heller stämma för nu när vi har ”marknad” även på vård och omsorg händer just ingenting. En undersköterska i ett privat företag tjänar mindre än en med kommunal anställning.

 

Och kommer att tänka på vad jag själv skrev om saken för ungefär ett år sedan:

Jag har ju funderat tidigare på det där med män och sport och nu funderar jag vidare på det där med lönearbete.

Lönearbete är, vad jag tror, skapat av män för män för att deras arbete ska kunna anses viktigare än kvinnors arbete, som ju egentligen är det viktigaste. Egentligen anar jag att när det en gång i tiden behövdes arbetskraft någon annanstans än hemma var det männen som skickades iväg för att de kunde avvaras. De är helt enkelt inte lika nödvändiga för artens fortlevnad som kvinnorna. Det vill förstås männen inte kännas vid för de vill ju kunna känna sig viktiga och duktiga så då satte de igång med Den Stora Propagandaapparaten som går ut på att bevisa männens förträfflighet och att vad de åstadkommer är speciellt, unikt och livsviktigt och att det ska till en man för att ro det i land. Samtidigt som de är värda en schysst lön för detta otroligt viktiga arbete, förstås.

Nu är det ju inte så. Kvinnor kan minst lika bra som män. Därför har män genom tiderna gjort allt för att hålla kvinnorna borta så att männens låtsasförträfflighet inte ska avslöjas. Först från lönearbete över huvud taget och nu stretar de emot allt de kan för att kvinnor inte ska ta sig in på deras planhalva och få chansen att kunna fatta att de också kan och att männen för det mesta egentligen bara sysslar med låtsasviktigheter.

Vad händer när bubblan spricker?

När kvinnor till slut inser att de är viktigare än män, att deras arbete är det viktigaste som finns, att kvinnors hittills obetalda arbete också är värt en schysst lön, när kvinnor till slut börjar säga NEJ!

Vad händer då?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Så ni tjejer därute som fått lära er att ni inte klarar er eller kan vara lyckliga utan en man – skaffa er ett gäng tjejkompisar, en pall och en rejäl borrhammare – och upptäck vad bra det går!

Och tro inte för en sekund att anledningen till att ni sliter och släpar för nästan inga pengar alls är att män är bättre än vad ni är. Ni är bara lurade att tro det.

 

Till sist kan ni alltid roa er med att läsa kommentarerna under artikeln. Bristen på självinsikt och perspektiv är fantastiskt underhållande!

 

Annonser

2 thoughts on “oM SyNeN På LöNeaRBeTe uR eTT GeNuSPeRSPeKTiV

    1. Vi kanske skriver så för att det finns fog för den analysen? Önskar jag var lika träffsäkert bitsk som Valerie bara men kanske en bara kan skriva som hon om en ingenting har att förlora.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s