DaMSeL iN DiSTReSS del 3

 

Skrev ju för en tid sedan om hur kvinnor framställs i TV-spel men glömde alldeles bort att presentera del tre i Anita Sarkeesians serie. Här kommer den nu:

Titta gärna in på hennes hemsida – Feminist Frequency – där finns mycket matnyttigt att läsa!

Känner ni för att reta upp er lite så här på måndagsmorgonen? Gå då in här och läs kommentarerna från de som själva spelar spel, de är som alltid lika genomtänkta och klokt analyserande… Här några favoriter:

”Woman logic ‘ = Vi ska alla vara jämlika, men fan ska det vara synd om tjejer när: 1, bära tungt, 2, någonting är jobbigt i vardagen, 3 när lingon veckan är igång etc etc.”

”…min åsikt fortfarande är att män och kvinnor är självklart lika värda! Men det är ett spel, en fantasi, jag spelar spel som jag tycker verkar bra oavsett om det är manliga eller kvinnliga hjältar och hur storyn går till”

”Ja det är ju inte annat än duktig retorik med långa fina ord för att få det till att låta mer speciellt än vad det är. I slutändan så hörs det bara bla bla bla eftersom det blir så jobbigt att lyssna på. Skulle hon vilja få fram sina synpunkter på ett bättre sätt så gör ett eget spel då och inte klaga på de som gör spel idag.”

”Tråkigt att ni ger så pass stort utrymme och gratis reklam till en halvgalen femi-nazi”

”Bryr mig inte om jag spelar en man eller kvinna. Föredrar att spela kvinna då kvinnor är oftast trevligare att titta på längre stunder.”

”Dessutom är det knappast som att kvinnor låses ut. Produkterna är inte gjorda/marknadsförda för dem. Precis som att det knappt finns ögonskugga för män. Är det verkligen ett stort problem att män och kvinnor har olika intressen och preferenser?”

”Religionen som förmodligen är den största orsaken till förtryck mot kvinnor och män världen över fortfarande ska tolereras och accepteras medans tv spel som förmodligen ligger långt ner på listan ska man lägga all fokus på.”

”Jag anser starkt att vi vänsterhänta är klart mer undanskuffade i spelvärlden än vad kvinnor är.”

Äh, sen orkade jag inte läsa mer. Samma gamla ointelligenta floskler. Orkar inte.

 

Annonser

12 thoughts on “DaMSeL iN DiSTReSS del 3

  1. Åh, jag behövde inte översätta, det där var kommentarer från våra svenska medMÄNniskor…
   Jag blir också tokirriterad men det ger också vind i seglen för att jag ska orka fortsätta kämpa för ett människovänligare samhälle. Nån gång ska det väl fan hända nåt.
   Att ge mig in i diskussioner med kvinnohatare och antifeminister – det gör jag inte längre. Försökte en del på Genusnytts dagar men det resulterade bara i att jag fick en taskig MÄNniskosyn och huvudvärk. En del MÄNniskor är obildbara, så är det bara. 🙂

   Gilla

   1. Oj, vad ignorant av mig att bara anta att det var youtubes kommentarfält. Ah, svenska medMÄNniskor kan de med…! Nej, orka huvudvärk men bra att du tar upp deras kommentarer å ba ”kolla här haha ha”.
    Kram!

    Gilla

 1. Anita är ju bäst! Är själv en gamer och jag tycker att det hon säger stämmer mycket väl in på den spelindustri vi har idag. En sak som jag har upptäckt dock är att jag helst spelar spel där manliga och kvinnliga karaktärer är likställda. Där jag kan spela en kvinnlig huvudkaraktär och vara hjälte pga mina handlingar och inte pga hur jag ser ut. Jag gillar spel där jag som kvinna inte behöver räddas jämt och ständigt etc etc. Det roliga är att jag har gjort det här valet av spel omedvetet… det var först efter att jag såg Anitas serie som jag kom fram till att jag faktiskt har gjort det där valet någonstans på vägen. Varför har jag gjort det, om jag inte ens vart medveten om det? Att jag faktiskt har valt bort de spel där jag måste spela en manlig karaktär som springer runt och räddar sina kvinnliga släktingar/fru/flickvän/whatever hela tiden. Det är ganska kul faktiskt. 🙂

  Gilla

   1. Haha… absolut! Fast det finns ju en hel massa tjejer som sätter sig emot det som Anita säger också, vilket gör mig väldigt ledsen faktiskt. Men är man uppvuxen med ett visst spel och man inte har gjort en grundlig analys av det, så kanske det blir lite upprörande och omskakande att höra sånna här grejer (typ om man är uppvuxen med Zelda eller Mario tex), vad vet jag? Himla sorgligt är det i alla fall. =/
    Finns ju hur många videosvar som helst på Anitas serie, där vissa är mer taskiga och degraderande än andra. Usch. Blir arg bara jag tänker på det. >.<

    Gilla

    1. Det finns hur många kvinnor som helst som är medberoende till patriarkatet. Det är jobbigt att öppna ögonen, nämligen.
     Jag säger som Sven Lindqvist i ”Utrota Varenda Jävel”: ”Du vet redan tillräckligt. Det gör jag också. Det är inte kunskap vi saknar. Vad som fattas oss är modet att inse vad vi vet och dra slutsatserna.”

     Såg att du huserar i Piteå, förresten! Trevlig liten stad, det där. Själv är jag från Skellefteå, en inte fullt så trevlig stad. Fast jag bor ju inte där längre…

     Gilla

     1. Jo, det är ju det. Det är ju mycket enklare att sticka huvudet i sanden och blunda. Väldigt tråkigt. 😦 Och visst, man kanske inte alltid är den perfekta individen i alla lägen heller, men om man har huvudet med sig och tvingar sig själv att tänka ”vad är undertexten i det här, egentligen?” så är man en bit på väg i alla fall. 🙂

      Jodå, Piteå är jättemysigt faktiskt. Trivs himla bra här uppe (är från Göteborg egentligen). 🙂
      Aha. Har bara passerat Skellefteå med buss tyvärr, aldrig vandrat omkring i staden som sådan… men det kanske man får ta och göra någon dag? 🙂

      Gilla

      1. Huvudsaken är väl att en försöker.

       Jag vet inte om det är värt besväret att besöka Skellefteå egentligen. Möjligtvis för att skratta åt den enorma snoppen i sten på ”Möjligheternas Torg”, då…
       Hittade en film åt dig som visar detta fantastiska ställe:


       (Läs gärna You Tube-kommentarerna också!)

       Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s