KVoTeRiNG

 

Skulle jag kunna skriva om men det ska jag inte göra nu. Ett bra ämne till en feministbloggfika, kanske? Förresten något som jag fortfarande planerar, väntar bara på att Sedellskan ska återvända från semestern, det var ändå hon som kom med första förslaget på diskussionsämne (offentlig amning) så jag kan ju inte börja utan henne.

Nej, jag vill bara att ni ska läsa det här:

En intervju i DN med Johannes Klenell från Galago:

– Jag vill inte diskutera kön och kvalitet säger han direkt till DN.se.

Han menar i stället att det är den manliga grabbighetskulturen som gör att kvinnor inte kommer fram. Att det visst finns tillräckligt många kvinnor som gör kvalitetskultur – det är bara männen som inte ser dem.

– Vi har i hemlighet arbetat med frågan i mer än fem år. I hemlighet för att vi inte ville att det skulle värderas innan vi kom fram. Att slippa just diskussionen om kvalitet, att man skulle kunna hävda att vi gav ut sämre serie bara för att vara korrekta…

Bland det första Galagoredaktionen gjorde var att konstatera att män ringer män när de vill ha hjälp.

– Vi införde en regel att man ringer två kvinnor innan en man får frågan.

På så sätt blev man tvungen att ta kontakt med människor utanför de traditionella (läs manliga) nätverken och nå andra aktörer (läs kvinnor).

Förlaget införde också en 50%-regel för tidningen, satt så att kvinnorna i alla fall inte skulle stå för mindre än en tredjedel av innehållet.

Klenell framhåller att kvotering inte är en mekanisk rättviseformel utan ett verktyg för en alert ledning att förändra.

Hur har ni då lyckats?

– I år ger vi ut åtta album av kvinnor och tre av män och vi håller hyfsat 50/50-fördelning i tidningen. Men än viktigare är att vi nått både andra serieskapare och helt andra läsargrupper.

Förlaget har alltså breddat både innehåll och målgrupp, vuxit och överlevt.

Klenell tror att män generellt har svårt att se kvinnors skapande, att se den kvalitet som faktiskt redan finns utan låser i stället fast sig i sin egen manliga värld.

– Med kvoteringsverktyget har vi i stället hittat nya konstnärer vi kanske aldrig annars sett. Vi måste se ett större perspektiv än vårt eget, säger Klenell.

Han säger tydligt att Galagos arbete inte på något sätt är i mål. Och att man inte heller har gjort det arbetet ensamma.

– I dag finns kvinnliga nätverk, till exempel det feministiska serieskapargruppen Dotterbolaget, som betytt väldigt mycket för att nya konstnärer har kommit fram.

Vad läser han då själv för serier?

– Just nu läser jag Anneli Furmark och Nanna Johansson. Och Malin Biller.

Det blir mycket läsande i jobbet säger han och störtar åter till den kricketmatch han deltar i när jag ringer…

 

Jag är övertygad om att om en inte kan förändra något från botten så går det lika bra att göra det från toppen. Ibland spelar det ingen större roll vad den enskilda människan gör för att förändra, ibland är det lika nödvändigt med beslut tagna på högre ort.

 

Annonser

2 thoughts on “KVoTeRiNG

 1. Himla gött att läsa. Flera av mina kompisar är ”dotterbolagare” och några har blivit publicerade i just Galago.. skickar därför vidare detta inlägg!

  Asså, bloggfika? Vad är det? Det låter helt underbart.

  Gilla

  1. Det där med feministbloggfika kom upp i diskussionen under det här inlägget:
   https://calleism.wordpress.com/2013/10/21/skagg-i-feminismens-tjanst/
   Jag har länge uttryckt en önskan om att det vore trevligt med feministfrukost men du vet, det händer just ingenting. Sen blev det fart på en feministväninna som raskt startade Facebookgrupp och Facebookdiskussion och jag vet inte vad, för jag har inte Facebook. Det resulterade i en feministlunch i morgon här i Norrköping. Det kan ju inte så många vara med på så då tänkte jag att jag kunde ha feministbloggfika i stället! Ungefär som så att vi kommer överens om ett ämne att diskutera, bestämmer dag och tid och sen släpper jag kommenteringen fri och så kör vi! Sedellskan är nu tillbaka men jag har biobesök och föräldramöte den här veckan… hmm… torsdag kväll?

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s