MäN i eTT MaNSSaMHäLLe

 

Eftersom samhället är ett manssamhälle borde det finnas gemensamma drag hos gruppen män. William J. Goode diskuterar i sex punkter under rubriken ”överordningens sociologi” hur mäns uppfattning av verkligheten påverkas av att de är män i ett manssamhälle:

 1. Både kvinnor och män har begränsad insikt i vad det andra könet egentligen gör. Det beror dels på att kvinnor och män många gånger har olika intresen, dels på att väsentliga delar av samvaro och samtal förs i enkönade grupper dit det motsatta könet inte äger tillträde. Det finns dock en skiljelinje. Mäns liv är i mycket lägre grad beroende av kvinnors handlande än vad kvinnors liv är av mäns handlande. Det gör män mindre intresserade av och mindre nyfikna på kvinnors handlande. Det mesta av det män gör påverkar däremot det som kvinnor måste göra. Kvinnor är därför uppmärksamma och observanta på mäns handlande.
 2. Varje generation av män som konfronteras med kvinnors underordning avisar i regel påståenden om att de skulle ha makt över kvinnor. De uppfattar sådana påståenden som anklagelser och tillbakavisar dem genom att hänvisa till att det inte är de som har skapat det rådande systemet.
 3. Genom att män, liksom andra överordnade, tar systemet för givet är de inte medvetna om graden av fördelar som systemet ger dem i olika sammanhang. En effekt av det är att män uppfattar de prestationer de utför som uttryck för den egna överlägsna förmågan och inte som en del av en social ordning som systematiskt ger män fler fördelar och som värderar män högre än kvinnor.
 4. Som en följd av ovanstående är män mer uppmärksamma på vad de uppfattar som ansvar och personliga bördor som de menar åläggs dem som män i samhället. De har svårare att se de fördelar de åtnjuter.
 5. Män lägger sällan märke till de kunskaper och talanger som kvinnor förfogar över. Fortfarande framstår kvinnor som är framåt inom traditionellt manliga områden som exceptionella. Att kvinnor överhuvudtaget kommer fram understödjer i sin tur många mäns åsikt att systemet är rättvist och att den plats de själva besitter tillkommer dem för att de är dugliga.
 6. Män upplever även små minskningar av de egna fördelarna och chanserna som ett stort hot mot den egna positionen. En liten rubbning i det ojämlika förhållandet mellan kvinnor och män känns som en stor förlust. Däremot uppmärksammar män mer sällan de vinster systemet ger dem av tradition.

Ur boken Det Kallas Kärlek av Carin Holmberg som jag läser just nu. Åh, så bra!

Det kallas kärlek - Carin Holmberg

 

 

 

 

 

 

 

 

Läs! Läs! Läs!

(Särskilt alla ni som ständigt hyllar Män I Närheten Som Minsann Är Jämställda™)

 

Annonser

10 thoughts on “MäN i eTT MaNSSaMHäLLe

 1. Tack för boktipset! Känns som att man är så himla off när man är här. Give me all you got så att säga : ) Några bra tips om dokumentärer för övrigt? Kärlek.

  Gilla

  1. Den kanske finns som E-bok? Funkar det utomlands?
   Dokumentärer? Ojdå. Har inga raka tips på feministdokumentärer, är lite ny i gamet så att säga (inte vad gäller åsikter men vad gäller böcker…) men om du har tillgång till Kunskapskanalen så är det en djup källa att ösa ur. Rekommenderar särskilt serien ”Världen”. Har inte sett alla men de jag sett är fantastiskt bra. Såg också en bra dokumentär idag om hur fattigdomen sprider sig i USA, ”American Winter”, den hittar du här:http://www.svtplay.se/video/1531416/american-winter
   Finns många bra dokumentärer på SVT Play också. En serie finns om ”Enastående Kvinnor” men de försvinner efter en vecka så jag har missat många. Jag är dålig på att titta på TV men försöker titta på Play när jag får en stund över. Lovar att tipsa om jag ramlar över något intressant!

   Gilla

   1. Åh va snällt! Känns lite som att man bor under en sten för tillfället (iaf vad gäller jämställdhetsdebatten.. inte så himla poppis här. shocker..). Men tack : )

    Gilla

    1. De finns lite att jobba med där borta, antar jag!
     Vi tar ett steg i taget och gör så gott vi kan, var vi än befinner oss – både i det yttre och det inre.

     Den här bloggen var från början ett andningshål för mig där jag ville skriva om roliga saker efter att ha skrivit om så mycket elände på annat håll. Med tiden har det förändrats, det är helt enkelt omöjligt för mig att vara tyst. Det är väl så saker och ting förändras antar jag, när fler och fler inte längre klarar av att vara tysta. Du får kämpa på så gott det går där du är – heja dig! 🙂

     Gilla

  1. Jepp. Beställde den någonstans ifrån i och för sig men det är busenkelt att göra via hemsidan! 🙂

   Maria Sveland var jättebra. Nu är jag superpeppad!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s