SWeBuS oCKSå – TaR DeT aLDRiG SLuT?

 

Jaha, så var det dags igen. Skaffade Swebuskonto igår. Fyller i uppgifterna och möts av rutan ”Man ¤/Kvinna ¤”. Jag blir så less! Tar det aldrig slut? Vad håller världen på med? Kan ni inte bara lämna mig och min eventuella könsbestämning ifred?!

Så jag mejlar.

Hej! Blev medlem igår och än en gång möts jag av kravet på att välja kön när jag registrerar mig. VARFÖR? Vad är det som ni anser vara av sådan vikt att ni efterfrågar detta? Och hur förväntar ni er att intersexuella ska svara? Jag är kvinna enligt mitt personnummer men definierar mig inte som kvinna. Då finns det ändå många som lider av det här idiotiska könsindelningssystemet mycket mycket mer än vad jag gör. Ni kan väl åtminstone göra som många andra siter – ha tre val: Kvinna, Man och Annat. Blir så trött på sånt här. Skärp er! Och ge mig inget fånigt floskelsvar, är ni snälla. Jag vill ha en vettig förklaring till varför ni gör så här. Har ni ingen så ändra på er. Hälsningar,  Calle

Ja, och så var det ju Lindex också. Dem svarade jag så här:

Hej! Jag känner mig idiotförklarad av ert svar. Faktiskt. Jag frågade vad ni hade tänkt att göra åt problemet med att kläder till barn är så extremt könade och att flickkläderna inte är gjorda för att röra sig i och dessutom är betydligt mindre i storlekarna än pojkkläderna. Jag ville inte ha ett standardfloskelsvar ihopklippt från en lista av andra idiotfloskelsvar. Jag vill ha ett svar. Ett vettigt svar på frågan Vad har ni tänkt att göra åt saken? Hälsningar, Calle

Det var ju inte första gången heller:

https://calleism.wordpress.com/2013/06/26/intersexualitet-genus-och-tallink/

https://calleism.wordpress.com/2013/06/27/calle-stangas-med-tallink-silja-ab/

Jag stångar pannan blodig och undrar hela tiden om det är värt det.

 

Annonser

24 thoughts on “SWeBuS oCKSå – TaR DeT aLDRiG SLuT?

  1. Statistik. Suck.
   De vill väl föra statistik över bussåkande i relation till kön. Känns väldigt menlöst om du frågar mig. Då borde det vara av större intresse med statistik över rumpbredd, bagage, matsäcksvanor, toalettbesök och skostorlek. (Ok, kanske inte det sista, då.)
   Att föra statistik över kön känns lika menlöst som att fråga efter hårfärg, antal lagningar i tänderna eller om en har krukväxter hemma.
   Fattar verkligen inte heller.

   Gilla

  1. Tack för tipset!
   För mig är det helt obegripligt att det fortfarande finns människor som inte fattat att vi inte kan dela in mänskligheten i två kön. De måste måste vara både döva och blinda. Mentalt i alla fall.

   Gilla

 1. Nu blir det ett heja dig också! 🙂 Det ska bli spännande att se vad du får för svar på det där. På båda mailen, faktiskt. Och det var väldigt lustigt att gå in här och läsa när jag själv precis publicerat ett inlägg som hade könstillhörighetsikryssningsalternativ (den du!) som utgångspunkt. Great minds think alike, och allt det där 😉

  Gilla

  1. Ser med spänning fram emot svaren!

   Det är väl inte första gången vi skriver om samma sak heller?! Är det ett tecken månne? Great minds-förklaringen tar jag gärna till mig i alla fall! 🙂

   Gilla

 2. Du är så jävla bra!!! Jag är helt övertygad om att du gör skillnad för du är inte ensam om att skriva till/anmäla olika företag. Många gör det i dag. Förr eller senare blir det en förändring, det är jag övertygad om.

  Puss!

  Gilla

  1. Tack för pepp! Det går åt, det är ju inte direkt så att jag får en känsla av att ha förändrat världen, direkt. Men som du skriver, om tillräckligt många bråkar med dessa företag måste de väl ge sig nån gång!

   Jag har faktiskt fått svar, tänkte skriva om det i morgon. Ömsom vin, ömsom vatten kan jag säga. Eller ett-noll till Swebus. 🙂

   Gilla

 3. Chattade med SAS, eftersom jag alltid undrat varför man ska skriva in Herr och Fru eller Fröken när man bokar biljett.

  Du chattar med Ulf
  – Hur kan jag hjälpa till?
  Du skrev: Hej!
  Du skrev: Jag har bara en kort fråga. Jag flyger mycket i mitt jobb men även privat och jag flyger mycket med SAS. Men en sak har jag alltid undrat över och det är varför det spelar roll när jag bokar biljetten om jag är gift eller inte?
  Ulf: Det är inte viktigt när man bokar inom sverige/norden/europa, det är mest USA som är känsliga på sådana titlar ska vara rätt och korrekt.
  Du skrev: ok, så det finns ett krav att ange civilstatus för att få flyga till USA?
  Ulf: Ja
  Du skrev: ok. tack förr snabbt svar!

  (Ska vi tro på det…?)

  Gilla

  1. Jag tror inte alls på det. Det gör så för att det var viktigt för en jäkla massa år sedan och de har inte ens orkat bry sig om att fundera på om det spelar någon roll eller inte och om någon ifrågasätter hittar de på något random floskelsvar för att de ska få tyst på folk så att de kan fortsätta med att inte bry sig.

   Så tror jag att det är.

   Fortsatte du och skrev? Jag brukar inte ge mig förrän de är jäkligt irriterade på mig. Inte för att jag vet om det gör någon skillnad men det känns som en liten seger i alla fall. 🙂

   Gilla

 4. Hej,
  Efter att ha läst ditt svar kunde jag inte låta bli att kontakta dem igen, se konversation nedan. Verkar fortfarande oklart varför det är på detta viset, fler frågor uppstår än vad jag får svar på:

  Du chattar med Ulf
  – Hur kan jag hjälpa till?
  Du skrev: Hej!
  Du skrev: Jag chattade tidigare med SAS,som påstod att civilstatus måste anges vid inresa till USA. Jag kan inte hitta att någon sådan information krävs i ESTA eller andra handlingar och kan därför inte annat än att dra slutsatsen att det är SAS som kräver att passagerarna skall ange civilstatus vid bokande av biljett, är det korrekt uppfattat?
  Ulf: Det är dom regler vi följer som är satta av USA’s regering.
  Du skrev: Kan du ge mig en referens?
  Ulf: Jag har ingen direktlänk att ge ut där det står skrivet.
  Du skrev: Ok.
  Du skrev: Vet du varför män inte behöver ange detta?
  Ulf: USA har inte separata titlar för gifta och ogifta män.
  Du skrev: Men då stämmer alltså inte det som din kollega skrev tidigare att det är obligatoriskt att ange civilstatus vid inresa till USA. Det viktiga är att ange en titiel vid inresa.
  Du skrev: Och om jag inte vill resa till USA varför kan jag då inte välja att inte ha någon titel alls?
  Du skrev: eller titel som ingenjör istället för fur eller förken?
  Du skrev: *Fru ska det stå
  Du skrev: .. och fröken
  Ulf: Ingengör är inte en godkänd titel för att flyga. Man måste välja en titel för att visa vilket kön det är på resenären i bokningen.
  Du skrev: men då skulle det kunna vara ett val som lyder ”man eller kvinna” nu står det ju Fru eller Fröken
  Ulf: Det finns ingenting jag kan göra för att påverka hur titlarna är skrivna. Det enda jag kan rekomendera är att du kan lämna in ett klagomål om det genom http://www.sas.se/feedback
  Du skrev: Tack för tipset. Jag skall kontakta dem och hoppas de kan ge svar på min fråga.

  Gilla

  1. Så till slut fick du alltså svaret att det är kön det handlar om. Eller snarare genus då. Det är uppenbarligen väldigt viktigt att veta och jag har aldrig fått något bra svar på det. Fortsätt skriv du, ett tips är att kolla deras hemsida och försöka få tag på någon högre upp i hierarkin, de som svarar i kundtjänst har inte samma möjlighet att svara utan går oftast bara efter en standardiserad svarslista. Fråga gärna vilken ruta de intersexuella ska kryssa i, det är ingen fråga de så gärna vill svara på! (Oftast för att de inte har en susning…)

   Gilla

  1. Heja dig!

   Är du på hugget? Redo för nya utmaningar? Kanske Tallink/Silja är något för dig? Som jag skrev om här: https://calleism.wordpress.com/2013/06/27/calle-stangas-med-tallink-silja-ab/ Där Helena Kerman som var ansvarig för kundinformationen påstod att frågan om varför de hade könsindelning på kunderna aldrig tidigare kommit upp. Nu har det ju det så det kan hon inte påstå en gång till ifall någon annan ringer, eller hur?! Telefonnumret står i inlägget! 🙂

   Gilla

 5. Fortsättning på sas-historien:

  ” H ej Maria

  Ta ck för dina värdefulla synpunkter och förslag på förbättringar.
  Jag kommer skicka dem vidare till berörd avdelning så även de kan ta del av den mycket konstruktiva kritiken.

  Med vänliga hälsningar
  Anne-Lie
  SAS customer care”

  Gilla

  1. Haha! De bollar runt med frågan som om den vore en väldigt het potatis! Att skriva ett sådant svar är ju att tala om för dig att de har gjort något fast de absolut inte har det. Hade varit ärligare att säga att ”så här har vi alltid gjort och kommer att fortsätta med det för vi gillar att gjuta in könsroller och andra fördomar i armerad betong och du får gå någon annanstans med dina bekymmer”. Typ.
   Gillar din envishet, den ska du vara stolt över! Pepp!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s