i FöRRGåR ToG JoRDeNS ReSuRSeR SLuT

I förrgår överskred jordens befolkning sin naturresursbudget och under resten av året kommer vi att använda mer resurser än jordklotet kan ersätta på ett år. Jag hoppas att du satte morgonkaffet i halsen nu för det är allvarliga saker vi pratar om här. Jordens resurser är slut för i år. Nu tuggar vi i oss på krita och vi kommer aldrig att kunna betala tillbaka.

Earth overshoot day, den ekologiska skuldens dag, har flyttats allt längre bak i kalendern nästan varje år sedan den först uppmärksammades. Det var 1987 och då placerades dagen den nittonde december. De senaste fyra åren har den i stället legat i slutet av augusti. Vi leker pyramidspel i den heliga tillväxtens namn och de som får betala är våra barn.

Det är organisationen Global Footprint Network som sammanställer forskningsresultaten och det ser inte bra ut. I början av sextiotalet var vi fortfarande på plus då jordens befolkning använde ca tre fjärdedelar av jordens resurser, idag skulle vi behöva ett halvt jordklot extra.

Skillnaden mellan ländernas konsumtion är stor och även om vi i Sverige har stora naturtillgångar och gärna skryter med hur miljömedvetna vi är så är vi knappast några förebilder. Om alla levde som vi skulle det behövas TRE jordklot för att täcka vårt resursslöseri.

Även om skulden är vår gemensam att bära kan jag samtidigt tänka att skulden inte är vår att bära. Vad vi enskilda medborgare kan göra för att förändra är inte mycket. Det pratas om konsumentmakt men jag tycker det mera liknar konsumentvanmakt. Det som sker i världen och med världen är i grund och botten ett politiskt problem. Ett politiskt problem. Men alla tillber vi Mammon, mer eller mindre.

Det fanns tidigare en fantastisk sida där en kunde räkna ut hur många jordklot det skulle behövas för att täcka ens egen livsstil men det sidan verkar ligga nere just nu. Förhoppningsvis tillfälligt, ni kan kolla här: http://myfootprint.org/

Annars finns det en väldigt bra sida på svenska där en, förutom att räkna ut ens egen klimatpåverkan, också kan få tips om hur en kan minska den: http://www.klimatkontot.se/

Nu hjälps vi åt tycker jag, för så här kan vi ju inte ha det!

 

Uppdatering! Nu funkar länken till http://myfootprint.org/! Och jag fick godkänt! 🙂

 

Annonser

2 thoughts on “i FöRRGåR ToG JoRDeNS ReSuRSeR SLuT

 1. Intressant att göra testet i länken, även om vissa frågor var svåra att besvara pga standardiserade svar. Som det ser ut, ligger jag i alla fall under medel. 🙂

  BTW, jag hörde på radion att Skägget ligger illa till med all sin bilkörning. 😉

  Gilla

  1. Jag tycker egentligen att testet på ”My Footprint” är bättre men det gick ju tyvärr inte att komma till den sidan, hoppas den kommer tillbaka.

   Vi ligger också under medel men det finns en hel del vi kan göra bättre. Som det där med maten… Vi äter i och för sig mest ekologiskt men resten av familjen blir sura om de inte får äta kött, vilket jag gärna skulle vilja sluta med även om det lilla vi äter för det mesta är ekologiskt det med.

   När vi flyttar nu blir det andra vanor för Skägget med, då kommer vi att bo tre minuters promenad från hans jobb och då blir det väldigt svårt att motivera varför han ska ta bilen! 🙂
   Han är i och för sig inte den extremaste av bilåkare men han mår nog bra av lite indoktrinering han med, jag jobbar på det! Att han sedan måste åka mycket i jobbet kan han inte göra så mycket åt, det är ju så det ser ut i det här manssamhället. Han har dessutom inskrivet i sitt anställningsavtal att han ska ha tillgång till egen bil, så ser det ut i (mans)byggbranchen. Men det ska vi nog ändra på med tiden, bara vi får ut de där högermänniskorna ur regering och riksdag!

   Jag fick dessutom reda på idag att den här hösten är väldigt gynnsam för positiva förändringar, fram till mitten av november ser det väldigt bra ut. Jag tror på det, det känns så himla positivt allting just nu så nu är det bara att tuta och köra (!) 🙂

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s