FaST BäST VoRe DeT Ju oM aLLa TäNKTe På aLLa aNDRa FöRST?

Samtalet kom in på att Storebror hade noterat att prat och skriverier på senare tid ofta handlat om att en måste ta hand om sig själv först, att det är viktigt att sätta sig själv högst upp på prioriteringslistan, för att om en inte gör det kommer en inte att orka finnas till för andra. Vi tänkte att det är väl bra tänkt. Att det är bra att ta hand om sig så att en orkar ta hand om andra och att de som inte gör det bränner ut sig, för så är det ju. Alla omtänksamma människor jag känner går på knäna, minst sagt, och borde tänka på sig själva mer för att orka.

Men det är alldeles för enkelt att tänka så. Så himla liberalt. Ja, och liberalt är ju ett skällsord för det låter så fint men fungerar inte för det har ingenting med människors egentliga livsvillkor eller lösningar på mänsklighetens problem att göra. Liberalism och högertänk skadar. Punkt.

Vad ”tänk-på-dig-själv-först”-snacket egentligen säger till dig är att om du är omtänksam och har ett stort hjärta så får du skylla dig själv om du tänker på andra så till den milda grad att du inte orkar mer. Går du under i ett hav av medmänsklighet så är det ditt eget fel att du drunknar. Du borde ha tänkt på dig själv.

Det vi behöver är att alla tänker mindre på sig själva och mer på andra. Dessa fantastiska kärleksfyllda människor som i allt ser en möjlighet att finnas till hands för andra – som alltid sätter andras välmående främst – om de möttes av samma inställning och samma behandling – ja, hur skulle världen se ut då?

Så i stället för att hylla självupptagenhet i något sorts falskt livsförhöjande skimmer så tycker jag att att vi ska kräva medmänsklighet, kärlek och omtanke av våra medmänniskor. Det är först då den tanken fått stadigt fäste i oss som vi kan vila. Vila i oss själva och i varandra.

Och som vanligt kan vi börja med männen (#inteallamän™) även här. Goes without sayin’…

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s