Ja, VaD KaN eN SäGa… ViSSa äR KLoKaRe äN aNDRa, Så äR DeT Ju BaRa

Sportlov, sovmorgon och långfrukost. Vi tycker om att prata om viktiga och intressanta saker när vi äter, frukosten inget undantag. Eller, det är nog då vi pratar bäst. Den här morgonen inget undantag. Vi pratar om feminism, om hur kvinnor framställs i film och ja, överallt. Om hur män framställs. Om varför vi inte tittar på Disneytecknat hemma och bestämmer att vi kan göra det om vi tar en rejäl diskussion efteråt. Ja, vi pratar om massor av viktiga feministiska analyser och hur patriarkatet drabbar oss alla.

Och så Storebror. Han är med. Han funderar, analyserar och konstaterar att det är rätt jobbigt att vara den ende som ser och förstår bland de han umgås med och träffar på i sin vardag. Ja, det är jobbigt att ha fått på sig genusglasögonen, för efter det blir ingenting längre sig likt. Men det finns ingen återvändo, det är något en för alltid måste förhålla sig till.

Så pratar han om hur det är och om oron och svårigheten att göra skillnad utan att tränga sig på, utan att ta sig tolkningsföreträde. Undrar hur han kan stötta utan att lägga sig i, hjälpa utan att ta plats. Han har fattat. Jag blir gråtfärdig och hjärtat är stort i mitt bröst. Det är så vackert. Han fattar.

Han är femton år. Sa jag att han är femton år?

Och vet ni vad. Han är inte unik på något sätt. Jag är inte heller unik på något sätt. Om han fattar så finns det ingen som helst anledning för någon, vem som helst, att inte fatta. Om du inte fattar så är du antingen oförmögen att ta till dig information över huvud taget. Eller så vill du inte.

Sen är det väl så. Att vissa är klokare än andra. Så är det bara…

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s