DoKuMeNTäRTiPS!

Först en ny programserie om kvinnors makt i världshistorien:

”Amanda Foreman reser i Turkiet, Sibirien och Grekland och berättar om kvinnors historia i tidiga bosättningar som Mesopotamien och det antika Grekland. Det handlar om patriarkatets ursprung, om kvinnors makt och hur och varför kvinnors status minskade samtidigt som mänskligheten i stort blev rikare. Foreman undersöker världens första lagar stiftade i Mesopotamien. Här behandlas frågor om skilsmässa, abort och användande av slöja. Vi får också höra om extraordinära kvinnor i historien som Enheduanna, världens första till namnet kända författare och Hatschepsut, farao i det antika Egypten.”

Hela programmet hittar du här: http://urplay.se/program/193175-kvinnors-makt-i-varldshistorien

På UR Play kan en också hitta ett intressant föredrag med Ulrika Knutson om Fogelstadsgruppen:

”Ulrika Knutson berättar om sin bok ”Kvinnor på gränsen till genombrott”. Boken handlar om den kvinnliga medborgarskolan vid Fogelstad som bedrevs på herrgården med samma namn. Foglestadgruppen bildades 1922 av bland annat Elisabeth Tamm, Honorine Hermelin och Elin Wägner och fungerade även som ett socialt nätverk efter att kurserna hade upphört. Inspelat på Rosvalla Arena i Nyköping den 30 augusti 2015. Arrangör: Nyköping-Oxelösunds släktforskarförening.”

Det programmet hittar du här: http://urplay.se/program/191899-ur-samtiden-slaktforskardagarna-2015-pionjarerna-pa-fogelstad

Om kvinnorna på Fogelstad finns det mycket intressant att läsa om, det är bara att binga! (Ja, jag har tröttnat på Googles översittarfasoner och har bytt till Bing…)

Hadegott!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s