SaMLaR KLoKHeTeR

(Rensar i skåp och lådor och överallt alla dessa små lappar med bra saker jag läst och hört som jag skrivit ner för det är bra saker som jag vill behålla längre tid än närtidsminnet tillåter. Nu sparar jag en del av dem här i stället. Kommer för det mesta inte ihåg varifrån de kommer, är det dina ord vill jag gärna att du hör av dig så jag får hylla dig ordentligt!)

*

Det finns nämligen fundamentala skillnader mellan att bli arg och att uppföra sig som en gränslös idiot.

Ilska bygger på att en känner att någon har gjort något eller sagt något som en inte tycker om – gränslöshet handlar om att agera på ett sådant sätt att den som gjort en arg aldrig kan få en chans att rätta till det om hen skulle vilja.

*

De låter lite som nyblivna tonåringar som mäter sina krafter med morsan för första gången. De känner sig kaxiga nog att försöka, de vet att de inte kan vinna, och när allt går hur de redan visste att det skulle gå är de offer för Di Elaka©; de Hatar Hela Världen™; och de Ba Åååh Orkar Inte(patent pending).

De känner sig tvungna att dissekera, förvränga, håna och bortförklara precis allt som sägs för att passa bilden de gjort sig själva av dig. De KRÄVER att du ska ta ansvar för varenda fis som släppts i mänsklighetens historia medan deras egna beteenden står över all kritik.

All denna tid, alla dessa känslor, investerade i dig. De är inte arga för att du skulle anse dig stå över dem. De är arga för att de själva anser dig stå över dem, och de står inte ut med det, men av någon anledning anser de det vara bättre spenderad tid att försöka tvinga ner dig än att själva ta sig uppåt. De attackerar ju inte det du faktiskt säger, utan dig som symbol för allt de känner sig underlägsna. För mig framstår de som den sortens människor som river statyer medan andra gör av med diktatorerna som avbildats. De vågar inte göra skillnad på riktigt. Det gör du. Det är det de har problem med.

(Total igenkänning på det här. Med hälsning till T och P. Haha.)

*

Gör skillnad på sårade känslor och strukturellt förtryck, annars kan du aldrig bli en sann allierad i kampen. Kampen om hur förtryck skall upphöra kan inte definieras utifrån hur förtryckarna tycker att det skall vara, för de med makten vill behålla den.

(Vardagsrasismen, 11/6 2014)

*

Sexuality isn’t a choice – being an asshole is.

*

Patriarkatet är som en stor fettklump över världen som inte ens Yes kan lösa upp.

(Den kom jag på själv!)

*

Frågan är vad en viss norm fyller för funktion. Som exempel är normen att kvinnor ska vara hårlösa en meningslös och dålig norm, medan normen att inte nysa folk i ansikte är en bra norm som minskar smittspridning.

*

Och på tal om mitt senaste inlägg om girigheten i världen:

När plundring blir en livsstil för en grupp människor i samhället skapar de med tiden åt sig själva ett rättssystem som tillåter det och en moralisk kod som motiverar det.

(Frederic Bastiat)(Det är ju bara synd att han, som jag uppfattat det i alla fall,  inte lärde sig något av det konstaterandet…)

*

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s